Освен вот за кметове и общински съветници, се провежда и референдум за електронното гласуване

13 115 полицаи следят за спокойното протичане на местните избори и референдума тази неделя. Те отговарят за охраната на избирателните секции, които са 11 844, вкл. 189 подвижни. Близо 1000 служители на МВР осигуряваха и охраната на масовите мероприятия на политическите партии в предизборната кампания.

В изборния ден гишетата на дирекция "Български документи за самоличност" са отворени от 8 до 18 ч. за издаване на удостоверения, които да послужат на гражданите с невалидни документи да упражнят правото си на глас.

Сигнали за купуване на гласове са постъпвали във вътрешното министерство всекидневно, а от 15 октомври е открита и денонощна линия на МВР с телефон, имейл и факс. От пускането на телефон 02/982-22-32 в Ситуационния център на МВР до 22 октомври са били получени общо 65 сигнала за забелязани от гражданите нарушения или евентуални престъпления, свързани с изборния процес. Десетки сигнали постъпват и на тел. 112, както и на имейл адрес [email protected].

От началото на предизборната кампания на 25 септември са получени няколкостотин сигнала за нарушения на изборния процес, сочат обобщените данни на МВР. Над 200 от тях са дошли чрез тел. 112 и са предадени по компетентност на ОДМВР и избирателните комисии. Образуваните досъдебни производства са 50, като са съставени и повече от 550 предупредителни протокола по Закона за МВР.

6 363 000 българи имат право днес да отидат до урните. За допитването извън страната се гласува в 294 избирателни секции в 45 държави, обобщава "Клуб Z".

Най-дълга е бюлетината за кметове в София - над 50 см и с имената на 21 кандидати. Най-късата е в Симитли и Долна баня, които са сред 415-те кметства, където претендентът за кметския пост е само един. В Благоевград и София има по 32 листи за общински съветници, а във Варна - 31.

Общият брой на регистрираните кандидати за местната власт е 42 702. Кандидатите за общински съветници са 35 771. За кмет на община те са 1605, за кмет на кметство 10 072 и за кметове на райони - 632.

Единствено избирателите в София имат възможност да гласуват чрез машини, и то само за общински съветници. Машинен вот е организиран в 50 секции на територията на Столичната община.

Според Изборния кодекс на местните избори тази година за първи път вотът от такова гласуване се зачита наравно с хартиените бюлетини. Експериментално машинно гласуване имаше на парламентарните избори през 2009 г. и 2014 г., но тогава резултатите не бяха валидни.

Избирателите, в чиито секции има машина за гласуване, могат да отбележат листа за общински съветници на определената партия или коалиция, както и предпочитан кандидат от нея, но за кмет на общината или на района трябва да пуснат отделни две хартиени бюлетини.

Виж още: Къде може и къде не може да се пие алкохол в деня на изборите

Гласоподавателите, които искат да се включат в референдума, трябва да си поискат бюлетина, защото членовете на комисията нямат задължение да я предоставят още с влизане в секцията, става ясно от инструкциите на ЦИКМИ за вота.

Въпросът, на който хората трябва да отговорят с "Да" или "Не", е "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". Бюлетината трябва да е поставена в бял непрозрачен плик за разлика от бюлетините за местния вот, които само се прегъват, напомня в. "Стандарт".

Изборният ден започва в 6 ч. и завършва в 19 ч., но ако все още има желаещи, може да се удължи и до 20.

Кмет се избира в 265 общини, а жителите на 3192 селища с над 100 жители дават глас и за кмет на своето населено място.

Виж още: Петте основни битки на местните избори

Източник: Пресцентър МВР, ClubZ.bg; в. "Стандарт"