За референдума пък агитация ще провеждат 30 партии, 1 коалиция и 8 инициативни комитета

От днес започва предизборната кампания за местните избори, които ще се проведат на 25 октомври. Регистрирани за участие от ЦИК са 71 партии и 3 коалиции. 

Освен вота за кмет, на 25 октомври ще се проведе и националния референдум по въпроса с електронното гласуване. В разяснителната кампания около референдума са се записали 30 партии, 1 коалиция и 8 инициативни комитета. 

В полза на електронното гласуване ще агитират 24 политически формации, 1 коалиция и 3 инициативни комитета. Срещу - 6 партии и 5 инициативни комитета. За 1 инициативен комитет има отказана регистрация от ЦИК, а 7 регистарции на комитети не са одобрени заради недостатъчен брой подкрепили.

До 29 септември избирателите, които желаят да гласуват на референдума извън страната, трябва да подадат заявления. Те могат да направят това както по електронен път, така и в съответното дипломатическо или консулско представителство. 

Общият брой на подадените заявления за образуване на секции в чужбина до вчера бе 1149.

Виж още: Листите за общински съветници вече са регистрирани

Вчера медии и политици подписаха споразумение срещу езика на омразата по време на избори. 

Самата кампания за изборите започва от днес. Агитацията трябва да е на български език, припомни вчера ЦИК. Комисията ще следи и да не се смесват агитацията за кметове и общински съветници и за референдума.