Какво точно ще представляват тези "горещи точки"

Горещата тема на вчерашния ден бяха т.нар. "горещи точки". Те предизвикаха толкова смут, че се наложиха известни обяснения какво точно ще представляват те.

Горещите точки не са центрове за подслоняване и задържане

"Горещите точки", които засега Европейската комисия възнамерява да разкрие в Италия и Гърция за справяне с мигрантските потоци, не са центрове за задържане или подслоняване, а екипи за подкрепа, съставени от европейски институции. Те работят по миграционните въпроси и граничния контрол. Това поясни говорителят на ЕК Наташа Берто.

"Предлагаме в съответните държави на ЕС, където ще има такива "точки", да бъдат изпратени екипи, които да работят в сътрудничество с властите на съответната държава. Страните следва да имат отделни центрове за прием на мигранти”, каза още Берто.

Тя допълни, че сред идващите в ЕС има хора, които подлежат на получаването на убежище, и други, които трябва да бъдат върнати там, откъдето са дошли.

Разследване, установяване на самоличности и експулсиране на тези, които нямат право да останат в ЕС

Реалната роля на "горещите точки" е да обработват информацията за подлежащите на разселване в ЕС 160 хиляди мигранти по квотната система на ЕК. Екипите ще окажат незабавна помощ в най-критичната точка по веригата - местата, където поради големия брой пристигащи, най-засегнатите държави в ЕС срещат затруднения в ефективното управление.

Служители и национални експерти от другите държави от ЕС, командировани от Фронтекс, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европол, ще помогнат за установяването на самоличността, проверката и регистрирането на мигрантите при влизането им в Общността. Те ще работят и по подготовката и организирането на операции за експулсиране на онези, които нямат право да останат в ЕС.

Виж още: Борисов с обръщение към нацията заради "горещите точки"

До края на седмицата държавите в ЕС би трябвало да създадат мрежа от служители за връзка за всички заинтересовани местни и национални държавни агенции, така че първите решения за разселването на 66 хиляди мигранти да могат да бъдат изпълнени бързо, гласи становище на ЕК.

Източник: Нова телевизия