Кандидати за общински съветници се надпреварват чия партия ще ги вкара в местния парламент, разказва Би Ти Ви

Срокът за регистрация на листите за общински съветници в цялата страна изтече. За да участват в състезанието за местна власт, партиите вече трябва да са подали списъците в районните избирателни комисии.

Сега изтича и 48-часовият срок, през който кандидат може да реши, че иска да смени партията, която го е издигнала, и да се запише в друга листа.

"Електоратът сам избира кой да го обира, това нещо ще бъде во веки веков за България" - тази мисъл е залепена в аптеката на врачанина Иван Узунов, кандидат за независим общински съветник за шести път. Кандидати като него са добре дошли в листите на всяка политическа партия, макар и в последния момент.

Той не крие, че е ухажван от партиите, но засега не им се дава. За да влезе в битката за местната власт, пита пациентите си. От 200 души 20 казаха, че е време да си ходя, 180 казаха, че още има хляб, коментира Узунов.

На Спас Гърневски - емблемата на СДС в Пловдив - вече му е обещано: влиза, но от ГЕРБ. Старият седесар има влечение не само към партията на Бойко Борисов, но и към перото, като вече пише стихове за предстоящата победа: "Опозицията даже не отрони звук, явно битката й бе дотук!".

Страната на победителите иска да заеме и емблематичният, но също толкова скандален за синя Варна д-р Янко Станев. Той води листата за общински съветници на СДС, но чрез регистрацията на Социалдемократическата партия. Иначе подкрепя за втори мандат настоящия кмет от ГЕРБ Иван Портних, въпреки че Реформаторите издигнаха своя кандидатура.

Процедурата по смяна на партийните листи е законна, но трудно осъществима.

За да бъде един кандидат заличен и бъде регистриран от друга партия, тази партия трябва да има освободено място, обяснява говорителката на ЦИК Камелия Нейкова. Това означава, че смените в последния час трябва да са договорени предварително. И да имат за цел да предизвикат политически скандал.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обобщава данните от страната и утвърждава окончателно имената на кандидатите за общински съветници. И ако има повторения на имена в две партийни листи - ги отстранява.

И ЦИК, и партиите са безсилни, ако някой от кандидатите изяви желание да се откаже след 24 септември, когато е крайният срок за това. Тогава мястото остава празно, а листата не се пренарежда.

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие благоустройството осигурява справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври за всички български граждани.

Гласоподавателите могат да проверят адреса на избирателната си секция по следните начини:

- През интернет на адрес http://www.grao.bg/elections. Сайтът предоставя и възможността да се подава "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път и да се регистрират издадените от общинските администрации удостоверения за гласуване в определено населено място след идентификация с електронен подпис.

- Чрез стационарен или мобилен телефон - 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"), безплатен за цялата страна.

Източник: Би Ти Ви