Прокуратурата иска сваляне на предизборните плакати за Венцислав Ангелов в Русе, тъй като кампанията му накърнявала добрите нрави

Искане за премахване и изземване на агитационните материали на кандидат за кмет на Русе отправиха от Окръжната прокуратура в дунавския град до Общинската избирателна комисия.

Венцислав Ангелов е осъден с влязла в сила на 28 септември т.г. присъда за международен трафик на около 52 кг кокаин на стойност около 1,5 млн. Присъдата обаче не е приведена в изпълнение, тъй като той се е укрил и е обявен за общодържавно издирване.

С укриването си от органите на съдебната власт и полицията Ангелов демонстрира незачитане на реда в държавата и препятства изпълнението на наложеното му наказание, категорични са от прокуратурата. Оттам напомнят, че всеки кандидат за кмет, който претендира за доверието на жителите в дадена община, следва да спазва законите и да дава своя личен пример за утвърждаване на правовия ред, а не демонстративно да ги нарушава.

Според прокуратурата предизборна кампания, насочена към гражданите, за кандидат-кмет, който осъден на три съдебни инстанции за трансграничен трафик на кокаин, накърнява добрите нрави. Популяризирането на личност, която жителите на община Русе свързват с това престъпление, пък засягало чувството им за достойнство и уважение към органите на властта.

Особено фрапиращо в случая е разполагането на агитационен плакат пред сградата на Съдебната палата в Русе, която олицетворява правораздаването в страната, признало този кандидат за виновен в извършването на такова тежко престъпление, допълват от прокуратурата.

Премахването и изземването на агитационните материали на кандидат-кмет е в правомощията на ОИК.

Ангелов, по прякор Чикагото, е регистриран като кандидат и за общински съветник. Според Изборния кодекс той има имунитет по време на предизборната кампания, освен когато е заварен при извършването на тежко умишлено престъпление, припомня Би Ти Ви.

В случая има присъда, произнесена по време на кампанията. Тогава Върховният касационен съд намали размера на първоначалното наказание шест години затвор, наложено от Русенския окръжен съд.

Източник: Прокуратура на РБ