Добре е да сте наясно какво печелите и какво губите

Наричана "бялата отрова", но смятана и за един от предшествениците на живота по Земята, захарта е една от най-старите хранителни съставки в света. Какво още не знаете за нея?

1. През XVI в. една чаена лъжичка захар имала днешната равностойност на пет долара.

2. Думата "захар" произхожда от санскритското "шаркара", което означава "материал във форма на гранули".

3. Захарта води до пристрастяване, което може да се наследи генетично. 

4. Захарта и алкохолът имат сходни токсични ефекти върху черния дроб.

Видео: Какво се случва с тялото ни, ако за месец спрем алкохола и захарта

5. Проучване през 2013 г. установява, че най-малко 180 хил. смъртни случаи в световен мащаб са свързани с консумацията на сладки напитки.

6. В една чаена лъжичка бяла захар има 15 калории.

7. Преди 200 години средният американец изяждал само 2 кг захар годишно. Днес това количество е почти 46 кг.

8. В Нова Гвинея първи започнали да обработват захарната тръстика.

9. Бразилия е най-големият производител на захар в света.

10. Индия е най-големият потребител на захар в света, но на дъното в класацията по консумация на захар на глава от населението - едва 5 г дневно.

Виж още: Пет начина да избягваме захарта и сладкото

11. Захарта и другите видове подсладители имат най-малко 115 известни наименования.

12. Германецът Ралф Шрьодер държи световния рекорд на "Гинес" за най-голямата колекция от пакетчета захар - 14 502, най-старият от които датира от 1950 г. Той започнал колекцията си през 1987 г., а постижението му е регистрирано четвърт век по-късно, през 2013-а.

13. Доказано е, че по-бедните хора консумират повече захар.

14. Захарта може да причини депресия.

15. Най-високото равнище на кръвна захар, измервано някога, било установено при американеца Майкъл Патрик Буонокоре (р. 19 май 2001 г.) на 23 март 2008 г. Момчето постъпило в спешното отделение на болница в Пенсилвания със 147,6 ммол/л - при нормални граници между 4,4 и 6,6 ммол/л.

Виж още: Педиатър: По-добре изкуствени подсладители, отколкото захар

16. Освен в Индия, най-малко захар се консумира в Израел, Индонезия и Китай (средно 15 г), който е най-големият производител на ксилитол в света. Според данни на "Евромонитор" в САЩ са на другия полюс с над 126 г дневно, следвани от Германия (103 г), Холандия (102,5) и Ирландия (97 г). В списъка с 45 държави, обхванати от статистиката, България заема 35-о място с 39,2 г - повече, отколкото в Турция и Румъния.

17. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва човек да консумира до 10% захар от средния си енергиен прием за деня. Добре е обаче да се опитате да ограничите това "разрешено" количество двойно - 5%, или не повече от 25 г захар, което прави около шест чаени лъжички. 

18. Захар се съдържа и в храни, които обикновено минават в графата "солени" - или не се консумират като десерт: лютеница / кетчуп (около 1 ч.л. захар, или 4 г, в 1 супена лъжица кетчуп), солети, дори хляб... Дори в тава от любимото ви пиле с ориз се слага по лъжичка захар за вкус.

19. Кутийка безалкохолна напитка със захар може да съдържа до 40 г захар, или около 10 ч.л., сочат изчисленията на СЗО.

20. За да бъдете здрави и красиви, ограничете консумацията на захар. Липсата й може да наваксате чрез шоколади с високо процентно съдържание на какао и най-вече плодове.

Виж още: "Колкото сте по-дебели, толкова е по-малък мозъкът ви"

Източник: по материали от foodpanda, СЗО, "Гинес", "Уошингтън поуст"