Идеята на министерството е това да стане за сметка на лятната ваканция

По-дълга учебна година ще имат учениците от I до VIII клас, съобщи зам-министърът на образованието Ваня Кастрева. Това ще стане с промяна на стандарта за учебния план, съгласно който учебната година ще започва отново на 15 септември, но ще продължава по-дълго и лятната ваканция ще бъде по-кратка. За първолаците тя ще се удължи с три седмици, а за останалите ученици до VIII клас - с по две, уточнява в. "Стандарт".

По този начин учениците от I до IV клас ще завършват годината на 15 юни, а останалите ученици - на 30 юни. 30 юни си остава краен срок и за завършване на учениците от IX до XI клас; няма да се променя продължителността на учебната година и за абитуриентите. Промяната е предложена за обществено обсъждане.

С увеличаването на броя на учебните седмици се въвеждат и нови учебни предмети, но се запазва седмичната натовареност на децата. За първолаците тя ще бъде 22 часа седмично, като постепенно ще нараства и за учениците от гимназиите вече ще бъде 32 часа.

Кастрева припомня, че в момента нашите ученици са с най-кратки учебни занятия спрямо връстниците си в чужбина и скъсяването на ваканцията ще помогне да не късат връзката си с училището. Новите предмети са предприемачество, което става задължителен предмет още в началния етап, и компютърно моделиране - от III клас.

В програмите вече влиза и гражданското образование, което в прогимназията е интегрирано в останалите предмети, но от IX клас нагоре ще се изучава като самостоятелен учебен предмет.

Източник: Standartnews.com