Само за кметове на общини се кандидатират 1606 души

Кандидатите за кметове и общински съветници у нас са 42 702. Толкова са се регистрирали за вота във всичките 265 общини на България, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Общо 1606 от тях са желаещите да станат кмет на община, 10 072 - на кметство, 636 - на район, а 35 771 са участниците в общинските листи. На места претендентите за кмет присъстват и в списъка за съветници.

"В резултат от активността на сънародниците ни в Западна Европа, Америка и др. референдум за електронното гласуване на 25 октомври ще има в десет нови града по света, в които на миналите парламентарни избори не е гласувано", допълни Цветозар Томов, член на ЦИК. 

В тях са получени поне 40 заявления за участие в референдума, а в още 15-20 други града заявленията са били близо до законовия минимум и тепърва ще се решава дали там да бъде отворена избирателна секция. 

Виж още: Рекордно скъпи избори тази есен

В Турция, където по избори за Народно събрание има обичайна силна активност, интересът за референдума е нисък. Оттам в ЦИК до момента са постъпили заявки за откриване на 40 секции при 136 на последния парламентарен вот.

Междувременно от днес в телевизионния и радиоефир тръгват разяснителни клипове, с които ЦИК ще информира избирателите какво да правят пред урните и какви са сроковете за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. 

До неделя пък хората с трайни увреждания могат да поискат да упражнят правото си на вот с подвижна урна.

Източник: в. "Сега"