Застаряването е един от основните фактори за увеличаване на деменцията

България е на четвърто място в света и на второ в Европа по застаряване на населението. Това съобщават от Сдружение Алцхаймер България, цитирани от "Дарик".

В Европа единствените с по-голям демографски проблем са германците, а в световен мащаб най-застаряващата нация са японците. 

От сдружението напомниха, че застаряването е един от основните фактори за увеличаване на деменцията - неврологично заболяване, което влошава умствените способности. 

Само в Европа над 9,5 млн. души са засегнати от деменция, а в глобален мащаб броят им надвишава 32 млн. души. 

Виж още: Когато любовта се превърне в инстинкт

У нас доскоро се смяташе, че засегнатите от деменция са около 100 хил. души, но след като в последните години бе въведена ранната диагностика на тази болест, е установено, че броят им е двойно повече - 200 хил. души, засегнати от деменцията. 

По думите на един от най-добрите невролози в България проф. Лъчезар Трайков, болестта на Алцхаймер всъщност започва 20 години преди фазата на деменцията. 

Виж още: 10-те предупредителни признака за болестта на Алцхаймер

Проблемът е, че още в началния си етап болестта започва да се разпространява в мозъка, но тогава видими следи от загуба на паметта пациентът няма.

Най-добрата превенция срещу Алцхаймер е здравословният живот, храненето с достатъчно риба, ядки, плодове и чесън, както и умствените занимания - решаване на пъзели, кръстословици, логически задачи и т.н.

Източник: "Дарик"