Собственикът Валентин Златев излезе с отворено писмо, влезе в спор с Института по паметниците на културата

Няколко експертизи са показали, че Къщата с ягодите на столичната ул. "Сан Стефано" 6 е с тежки конструктивни проблеми, но компетентната институция не се съобразява с това. Така собственикът на имота - шефът на "Лукойл" Валентин Златев, коментира казуса в писмо до медиите.

Съдбата на паметника на културата стана повод за протести заради твърденията, че къщата нарочно се оставя на произвола на съдбата, за да се срути и да бъде заменена с нова сграда.

По думите на Златев, проблемите се дължат на материалите, използвани при строителството през 30-те години, както и на "неадекватни ремонтни и строителни дейности, извършени от предишни нейни собственици през 90-те години".

"Искам изрично да отбележа, че тези неадекватни намеси - включително етажни достроявания и пристройки - са ставали с разрешението на бившия Институт по паметниците на културата, който очевидно тогава не е отдавал особено внимание на запазването на автентичността на това архитектурно бижу", пише Златев, като допълва, че Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не е приел заключенията на експертизите.

"Неназовани експерти от НИНКН продължават да твърдят, че има други начини за разрешаване на конструктивните проблеми, без обаче да посочват какви, нито да гарантират с името, авторитета и подписа си, че въпреки мнението на пет екипа от специалисти - инженери и строители, къщата е достатъчно конструктивно стабилна", се посочва в писмото, цитирано от Би Ти Ви.

Златев отбелязва, че не може да се съобрази с "несъществуващи предписания" и споменава за "намеци за други, корупционни пътища за решение".  Все пак, той отбелязва, че "всяко конкретно и обосновано предписание на НИНКН за изпълними мерки по решаване на конструктивните проблеми на Къщата с ягодите ще бъде взето предвид".

След протеста в четвъртък от Министерството на културата напомниха, че не са взимали решение по инвестиционния проект, а къщата е паметник на културата с местно значение.

От ведомството уверяват, че ще се се съобразят със становищата на всички компетентни институции и експертни оценки по този казус, като ще отчетат и изразената гражданска позиция.

Виж още: Божидар Димитров уточни кое е бутафория

Източник: Би Ти Ви