"Така строят римляните!", коментира историкът за възстановяването на Ларгото, при което се спазвали всички световни и български правила

"Бутафория означава имитация с леки подръчни материали - шперплат, картон, пластмаса и т.н. Това на Ларгото не е бутафория, както и на други 30 възстановени крепости. Мога да кажа къде има бутафория - на Пернишката крепост и на Патриаршеската базилика в Преслав. Да се надяваме, че са последните, които бяха възстановени с пластмаса."

Това коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. Поводът за гостуването му бе спирането на реставрацията на бъдещия най-голям музей на открито у нас - античния комплекс Сердика в центъра на София, заради изразената от граждани тревога, че върху автентичните зидове се строят нови.

При възстановяването на Ларгото в София строго се спазват всички световни и български правила, обясни историкът пред водещия Антон Хекимян, който цитира коментари, определящи резултата от реставрацията като "кич" и "бутафория".

Граждани взимат отношение по въпроси, по които нямат образование, не знаят каква е световната практика, подчерта директорът на НИМ - и посъветва, на когото не му харесва, да не минава оттам и да не гледа.

Римските тухли са направени от наши производители - по 5 лв. всяка. Били по стандарт, уверяват изпълнителите на проекта, а Божидар Димитров уточни, че имитират римските и запита: "Откъде да намериш римски тухли?".

Планът за възстановяване е дело на един от най-големите български архитекти - арх. Китов, довършва се от арх. Фърков, напомни още историкът. Одобрен е от експерти в Националния институт за паметниците на културата.

Неотдавна интелектуалци организираха подписка с искане за оставката на проф. Димитров от НИМ заради тезата му за възстановяване "до покрив" на древни крепости и храмове.

Виж още: Шаманът, който предпочиташе да се нарича историк

Източник: Би Ти Ви