Министърът на културата издал разпореждането след сигнал, че се нарушава оригиналният облик на находките

Министърът на културата разпореди временно спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей при столичното Ларго. Вежди Рашидов събира работна група от експерти, които да направят анализ на изпълнението на реставрационните работи на проект "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика", съобщиха от ведомството му.

Решението на министъра било предизвикано от сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките. Комплексът с обща площ 8000 кв. м се очакваше да бъде готов с европейско финансиране до края на ноември. В края на лятото там бе открита уникална късноантична мозайка от IV-V в., която още се разчиства.   

Миналата седмица Рашидов разходи из руините италианската кинозвезда Клаудия Кардинале, за да се похвали с подготовката на най-големия български музей на открито. Когато консервационно-реставрационните дейности завършат, в центъра на града ни ще имаме един разкрит древен римски град, тук ще стане като малък вариант на Помпей, а центърът на София ще бъде още по-хубав, коментира тогава министърът.