Започва заключителният етап на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", финансиран по ОП "Регионално развитие".

Благоустройството на столичния пл. "Независимост" е първият, вече завършен етап от мащабния проект за изграждане на един от най-големите музеи на открито - Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика". Заключителната фаза включва благоустрояване около площада и под бул. "Мария Луиза" на общо 8000 кв. м площ.  

Зоната на пл. "Независимост" (под Ларгото) е 4850 кв. м и обхваща пространството между съществуващите подлези на Източната Сердикийска порта на античния град, централния подлез с храма "Св. Петка Самарджийска", пространството под пътната връзка между булевардите "Княз Дондуков" и "Тодор Александров" и пространството под площада пред ЦУМ.

В тази зона ще бъдат частично реставрирани локализираните археологически структури и ще бъде обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки, обясняват от Министерството на културата.

Предвижда се и възстановяването на надлъжния и напречния профил и тротоара на разкрития сектор от Декуманус максимус, както и реконструкция на пиедесталите, които са носели колонния ред по фронта на Декумануса.

Ще бъдат обособени зони за музейно експониране на демонтираните при разкопките под бул. "Мария Луиза" останки от църква и фрагмент от хан от средновековния период, както и на привнесени от други части на града артефакти от античната епоха.

Предвидени са и зони за отдих с кафе-пунктове, пространства за провеждане на сценични дейности и изложби, арт галерии и книжарница, както и пунктове за административно-техническо управление на комплекса и информационно-туристическо обслужване на посетители.

Зоната под бул. "Мария Луиза" е 3150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма "Св. Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. "Мария Луиза".

Тази зона ще е с музеен характер и предвижда цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки. Ще бъдат изградени метални ажурни пасарелки на места със стъклен под, осигуряващи два екскурзоводни маршрута.

Първият ще дава възможност на посетителите да се запознаят като цяло с консервираната, частично реставрирана и експонирана археология. Вторият маршрут е допълващ и ще позволява по-детайлно запознаване с някои археологически останки.

Особено внимание ще бъде обърнато на запазените и документирани декоративни елементи (мозайки), като проектът предвижда запазването им in situ. Планира се консервация на секторите със запазена оригинална настилка на античните улици, а в частите от улиците, където настилката не е запазена - възстановяване по съществуващ образец.

Откритата археологическа зона между бул. "Мария Луиза" и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м. Това е пространството между Централния подлез с храма "Св. Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, което е разделено на три нива:

- горно площадно ниво с приблизителна площ 4000 кв. м
- междинно ниво - тераса с приблизителна площ 700 кв. м
- долно, археологическо ниво с приблизителна площ 2300 кв. м

В този сектор се предвижда експониране на разкритите археологически структури в естествения им вид.

Античният културно-комуникационен комплекс "Сердика" се финансира с близо 16 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие".

По времето на кабинета "Орешарски" проектът беше недопустимо забавен и Ларгото стана свърталище на клошари и бездомници, а след това археологическите находки бяха обвити в найлони, припомнят от Министерството на културата и обещават това да се превърне в един от най-хубавите български музеи на открито..

Източник: Bulevard.bg