Децата на летните месеци се раждат по-тежки и израстват по-високи

Децата родени през летните месеци се радват на по-добро здраве. Това са установили група британски учени от Кеймбридж, пише "Индипендънт".

Данните на учените се базират на проучване, проведено сред 450 хил. мъже и жени. Предмет на изследването било дали месецът на раждане влияе на първоначалното тегло на детето, датата на настъпване на полова зрялост и ръста на зрели години.

Оказало се, че децата родени през лятото, т.е. юни, юли, август, се раждат по-тежки и израстват по-високи. При момичетата, появили се на бял свят в летните месеци, половата зрялост започва по-късно, което е индикатор за добро здраве.

Тези последствия по-скоро са свързани с начина, по който околната среда влияе на развитието на плода в последните месеци от бременността.

"Датите на зачеване и раждане в голяма степен се явяват случайни - те не зависят от социалния статус, възраст и здраве на родителите. Именно затова търсенето на свързани с месеца на раждане закономерности се явяват важен инструмент, позволяващ да се определя влиянието на средата върху развитието на детето", отбелязва водещият автор на статията Джон Пери.

Виж още: Как да отгледаме милионер

Все още не се знае какви механизми стоят зад различното влияние на зимните и летните месеци върху здравето на децата. 

Една от теориите е, че главен фактор е количеството слънчева светлина, които майката успява да получи в последните седмици от бременността - именно от това зависи количеството витамин D в организма.

Източник: "Индипендънт"