В някои общини консумацията на алкохол в изборния ден и в деня за размисъл бе позволена

На изборния ден по традиция е забранена продажбата и консумацията на алкохол. Забраната обаче няма да важи за тези избори в редица градове в страната, пише в. "Труд".

Сред общините, където алкохолът няма да е забранен в изборния ден са София, Бургас, Кюстендил, Монтана, Чепеларе и др. Там спиртни напитки ще се продават и в деня за размисъл.

Сватбите като фактор

В София все пак около училищата, където са изборните секции, няма да може да се консумира или продава алкохол. Причината да не бъде наложена забрана, според изданието, е фактът, че в столицата има насрочени 10 сватби за 25 октомври. 

Сватбите обаче не са подействали като довод в общини като Шумен, Варна и Пловдив, където забраната за продажба на спиртни напитки е в сила. Същото е положението и в Дупница, Търговище, Разград и Лом.

В Шумен и Варна няма заявена нито една сватба в деня на изборите, тъй като трябва да се иска разрешение от общината, за да се сервират спиртни напитки на гостите.

В Пловдив пък венчавките са само три на 25 октомври, като и трите са вечерни. Забраната за пиене на алкохол важи само само до 20.00 ч.

Виж още: Алкохолният туризъм в България - някога и днес

От общините са разрешили консумацията на спиртни напитки на погребения, защото това е ритуално събитие, което не може да се предвиди и заяви в общината.

Източник: в "Труд"