Списъците са съставени от IMDB nо случай 25-годишнината на сайта, като доста от тв поредиците са анимационни

"Изкуплението Шоушенк" и "Черният рицар" са филмите с най-висок рейтинг в 25-годишната история на IMDB. По случай четвъртвековния си юбилей интернет базата данни за кино и телевизия събира 50-те топзаглавия от този период в два списъка: 25 филма и 25 сериала.

Виж още: 20 любопитни факта за "Изкуплението Шоушенк"

Като цяло тв поредиците са с по-висока зрителска оценка, а номер 1 са "Игра на тронове" и "В обувките на Сатаната" с 9,5 от 10 възможни точки. Над 9, колкото има и "Черният рицар", събират още "Шерлок", "Наркомрежа", "Истински детектив", "Семейство Сопрано", "Приятели" и "Развитие в застой".

Сред тях са и няколко хитови анимационни сериала: "Рик и Морти" на "Картун нетуърк", "Аватар: Повелителят на четирите стихии", Hagane no renkinjutsushi (Железният алхимик), "Батман", "Death Note: Бележник на смъртта", Kaubôi bibappu: Cowboy Bebop.

В Топ 25 попадат още "Д-р Хаус", "Туин пийкс", "Два метра под земята", "Досиетата Х", Flight of the Conchords, Father Ted (Отец Тед) и "Свалки", а от анимационните: Dragon Ball Z, "Тайните на Гравити Фолс" и "Приключенията на Тинтин".

Пет от филмите са режисирани от Кристофър Нолан, по три - от Мартин Скорсезе, Питър Джаксън и Куентин Тарантино, а по две заглавия в списъка имат Стивън Спилбърг и Дейвид Финчър. В четири от тях участва Морган Фрийман, също в толкова главна роля има Леонардо ДиКаприо, а с по три са представени Крисчън Бейл, Брад Пит и актьорите от "Властелинът на пръстените".

Източник: IMDB.com