Според проучване на CareerBuilder 38% от служителите са лъгали, че са болни, което е 10% ръст спрямо 2014 г. Същевременно обаче 1/3 от работодателите са разобличили служителите си чрез проверка на профила им в социалните медии

Сигурно всеки от вас е намирал основателна причина да не отиде на работа в определени дни. Правилата тук изискват болничен лист, издаден от личния лекар, и всичко друго се брои за самоотлъчка, но за американците това не е задължително. Оказва се, че зад Океана са доста изобретателни в оправданията защо са пропуснали да се явят на своя трудов пост... Ето 10 от най-абсурдните извинения:

- Служителят твърди, че баба му го е натровила с колбаси.
- Служителят се е заклещил под леглото.
- Служителят си счупил ръката, докато се протягал да улови падащ сандвич.
- Служителят заявява, че получил вселенски указания да си вземе почивен ден.
- Съпругата на служителя установила, че той й изневерява и той трябвало да прекара целия ден в събиране на вещите си от бунището.
- Служителката си бръкнала в окото, докато си вчесвала косата.
- Служителят твърди, че жена му е пуснала в пералнята всичкото му налично бельо.
- Служителят се оправдава, че готвил за офис партито, но не му се получило.
- Служителката отишла да се разходи на плажа, защото лекарят й казал, че се нуждае от повече витамин Д.
- Служителката обяснява, че котката й се заклещила под капака на автомобила й.

Списъкът е съставен от трудовата борса CareerBuilder, според чието ежегодно проучване 38% от служителите са се обадили да кажат, че са болни, макар това да не е било вярно - и това е 10% ръст спрямо 2014 г.

Виж още: 10 причини да кръшкаме от работа

Статистиката сочи, че най-много (27%) са дали прозаични обяснения: че имат час за лекарски преглед или че просто нямат сили да станат от леглото. Почти толкова (26%) са заявили, че се нуждаят от почивка, а 21% - от сън. 12% са се оправдали с лошото време.

Повече от половината анкетирали разполагат с платен отпуск, но над 1/4 са предпочели да си го спестят и да си вземат болничен. В САЩ това най-често се практикува през декември (20%), януари и февруари (съответно 15 и 14%).

Същевременно обаче 54% са ходили на работа болни, а мнозина признават, че не могат да си позволят на отсъстват и да изгубят надника си, дори когато не се чувстват добре. Процентът им тази година е 48, което също е 10% ръст спрямо предходната 2014-а, като най-висок е при младите на възраст от 18 до 24 (71 на сто).

Същевременно обаче близо половината от работодателите са си направили труда да направят телефонна проверка на свой "болен" служител, а 1/3 са гледали и профила му в социалните медии, като в 26% от случаите разобличеният бива уволнен.

Виж още: Бюрокрацията и бумащината остават и при електронния болничен лист