На всички ни се е случвало да отсъстваме по болест - но някои злоупотребяват с това извинение и бягат от работа, без да са тръшнати на легло от поредната епидемия. Новият шеф на НОИ също ще се бори с фалшивите болнични

Ивайло Иванов беше избран от парламента за управител на Националния осигурителен институт (НОИ) на мястото на Бисер Петков, който преди няколко месеца стана социален министър. 

Досегашният зам.-министър на труда и социалната политика, който е работил в Агенцията за социално подпомагане от 2003 до 2016 г., вкл. като неин изпълнителен директор, обяви свой приоритет налагането на законови промени, които да ограничат издаването на фалшиви болнични.

От британската компания Flexioffices изброяват 10 причини, поради които служителите се правят на болни, за да не отидат до работното си място. Данните им се базират на анкета сред 2000 души, помолени да бъдат максимално откровени.

1. За да отидат на интервю за работа другаде - 31% от анкетираните признават, че това е бил водещият мотив да пропуснат един работен ден.

2. Махмурлукът е мотив за над 1/4 от запитаните (26%). Трябва ли да обясняваме защо?

3. Важен мач или друго спортно събитие кара 11% да си тръгнат от работа с извинението, че не се чувстват добре, като това е най-разпространеният мотив сред младите на възраст между 18- и 24-годишна възраст. 

4. Времето навън е прекрасно - защо да се разкарвате до офиса, като може да се разходите сред природата? Нали има телефони - ако им потрябвате, все ще ви открият.

5. Понеделникът е петата най-често срещана причина да кръшкаме от работа. Проучване на британската телевизия Ай Ти Ви дори установи, че първият понеделник на февруари е едва ли не национален ден за взимане на болнични. Причините са комплексни - изтънял джоб преди заплата, дългото чакане до следващия официален празник, зимното време навън... Но дори и през лятото си струва последният ден от отпуска ви да не е неделя, а понеделник.

6 и 7. Шестото и седмото място се заема от любовни неволи - първо в службата, а после и извън нея. Нямате представа за колко от колегите ви личният живот е с приоритет пред работата!

8. Тази фризьорка ме обезобрази! Действително - проучването сочи, че младите лондончани не биха жертвали гордостта си, за да отидат на работа с външност, различна от идеалната. Някои твърдят, че за всичко е виновен Дейвид Бекъм.

9. Последният ден от разпродажбите е - макар че ако става дума за седмицата, в която любимият ви магазин за втора употреба пуска всичко за жълти стотинки, би било логично да си вземете почивка в първия ден, когато разнообразието е по-голямо. Така или иначе шопинг терапията вместо пълен работен ден все още е по-предпочитана от нежния пол.

10. Излязла ви е пъпка на лицето? Да, в случая болничният ще е напълно основателен.

Снимка: Eddie Dangerous