Актьорите и режисьорът Франк Дарабонт се събраха в Холивуд, за да отбележат 20 години от премиерата му - а за нас това е повод да си припомним онова, което някога не сме знаели за един от най-добрите филми на всички времена

1. Франк Дарабонт е не само режисьор, а и автор на сценария, който се базира на "Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк" - една от новелите в сборника от Стивън Кинг "Особени сезони". Други две от четирите произведения в него също са екранизирани  - "Ученик за пример" и "Трупът" (под заглавие Stand By Me / "Бъди до мен").

2. Всяка от четирите новели отговаря на определен сезон и е написана след приключването на негов роман. "Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк" е предшествана от "Мъртвата зона" и слага начало на сборника като Надежда за вечна пролет. Писателят обяснява, че в тази новела са събрани всичките му спомени от затворническите филми, които е гледал като дете.

3. В книгата героят на Морган Фрийман е червенокос ирландец, а за ролята били спрягани Харисън Форд, Клинт Ийстуд, Робърт Редфорд, Пол Нюман. Във филма Ред е афроамериканец и обяснява прякора (буквално - "червен") с ирландския си произход. Персонажът на Тим Робинс също е описван като нисък, но актьорът е с близо двуметров ръст.

4. Стивън Кинг така и не осребрил чека за 5000 долара - сумата, срещу която били откупени правата за филмиране. Вместо това години по-късно поставил чека в рамка и го изпратил на Дарабонт със следната бележка: "В случай че някой път се наложи да си платиш гаранцията. С обич, Стив."

5. Организацията за хуманно отношение към животните, която следи за благосъстоянието им по време на снимки, настоявала червеите, с които Брукс храни гарджето в джоба си, да са починали от естествена смърт. За да заснемат сцената, от екипа на продукцията осигурили един екземпляр, умрял кротко в съня си.

6. Ролята на Томи Уилямс, изпълнявана от Гил Белоус, била предназначена за Брад Пит, който обаче предпочел да се снима в "Интервю с вампир".

7. Само през 2013 г. тв каналите в САЩ са излъчвали "Изкуплението Шоушенк" в продължение на 151 часа, което прави над шест денонощия.

8. Действието, както обикновено при Кинг, се развива в щата Мейн, но популярността на филма повлиява на три града в друг щат - Охайо.

Затворът Ohio State Reformatory, както и 12 други локации в Мансфилд, Ашланд и Горен Сандъски привличат туристи до днес. Само миналата година филмът е докарал там 18 хил. гости и налял 3 млн. долара в местната икономика.

9. Когато излиза по кината преди 20 години, филмът минава за финансов провал, тъй като касовите приходи едва покриват 25-милионния бюджет.

С течение на времето обаче той се превръща в едно от най-наеманите заглавия във видеотеките, а през 2006 г. оглавява класацията на сп. "Емпайър", изпреварвайки останалите 200 най-велики филми на всички времена.

10. Младежките снимки от затворническото досие на Ред всъщност са на Алфонсо Фрийман - сина на Морган, който се снима в епизодична роля както тук, така и в друг филм с баща си, "Седем".

11. Тим Робинс нямал никакво желание да се потапя в калните води от канализационната тръба, по която героят му се измъква от затвора, защото химик изследвал течността и я определил като "смъртоносна".

В крайна сметка актьорът заснел сцената, промъквайки се през смес от талаш, шоколадов сироп и вода.

12. За ролята на банкера Анди Дюфрен (Тим Робинс) били оглеждани Том Ханкс, Кевин Костнър, Том Круз, Никълъс Кейдж, Джони Деп и Чарли Шийн. Ханкс отказал заради "Форест Гъмп", а Костнър харесал сценария, но предпочел да заснеме мегапровала си "Воден свят".

13. През 1995 г. "Изкуплението Шоушенк" получава седем номинации за "Оскар": за най-добър филм, актьор в главна роля (Морган Фрийман), адаптиран сценарий, операторска работа, звук, монтаж и оригиналната музика на Томас Нюман - но не побеждава в нито една категория.

14. За Морган Фрийман това е третата от общо пет актьорски номинации. Той печели статуетката десетилетие по-късно с поддържащата си роля в "Момиче за милиони" на Клинт Ийстуд.

15. Тим Робинс получава първата си номинация за "Оскар" година по-късно, за режисурата на "Осъденият на смърт идва", с който половинката му Сюзан Сарандън печели статуетката при актрисите в главна роля. Самият той взима единствения си "Оскар" за поддържаща роля в "Реката на тайните" (2003), също режисиран от Клинт Ийстуд.

16. Според новелата на стената в килията на Анди Дюфрен с течение на времето висят четири плаката: Джейн Мансфилд, Линда Ронстад, Хейзъл Корт и Рита Хейуърт, докато във филма през годините се сменят три, само кинозвезди: Рита Хейуърт, Мерилин Монро и Ракел Уелч.

17. Роб Райнър, екранизирал романа "Мизъри" и новелата "Тялото" (като "Бъди до мен" / Stand By Me), много искал да режисира и този филм, като си представял Харисън Форд в ролята на Тим Робинс и Том Круз вместо Морган Фрийман.

18. Името на Рита Хейуърт не било включено в заглавието, защото създавало впечатление, че става дума за биографичен филм. Въпреки това немалко актриси проявили интерес към несъществуващата й роля.

19. Франк Дарабонт след време се шегува, че има най-тясната специализация в Холивуд - екранизира Стивън Кинг. Пет години след "Изкуплението Шоушенк" той пренася на екрана "Зелената миля" (с Том Ханкс и покойния вече Майкъл Кларк Дънкан), последван от "Мъглата" (2007), в който настоява - и успява - да запази своя трагичен финал.

20. Най-новият пълнометражен филм на Дарабонт е продължението на "Снежанка и ловецът", което се фокусира върху героя на Крис Хемсуърт и се очаква по кината през пролет 2016.

Напоследък той се ориентира и към тв сериалите - създава зомби хита "Живите мъртви" и мафиотския Mob City, чието действие, също като в "Изкуплението...", започва през 1947 г.