Операцията е срещу поддръжници на Ислямската държава

Мащабна акция с участие на ДАНС, полиция и жандармерия се е извършила в ромския квартал "Изток" в Пазарджик. По информация на местните медии става въпрос за антитерористична операция срещу поддръжници на "Ислямската държава", съобщава БНТ.

Според данните в акцията участват между 150 и 300 представители на реда. В момента се извършват претърсвания и изземвания на имущество, вероятно във връзка с открити в квартала материали, свързани с джихадисткатга групировка.

Акцията е във връзка с досъдебно производство, образувано наскоро, срещу имама Ахмед Муса Ахмед и негови съподвижници за пропагандиране на джихад. Ахмед Муса Ахмед беше единственият ефективно осъден по делото за проповядване на радикален ислям и налагане на антидемократична идеология.

Около дома на Ахмед Муса е имало струпване на около 100 негови поддръжници.

Говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов потвърди, че става въпрос за специализирана операция под ръководството на Окръжна прокуратура - Пазарджик, съобщава местната телевизия "Телекабел". 

Единственият осъден по делото за радикален ислям Ахмед Муса Ахмед беше задържан и отведен с полиция. Къщата му, както и няколко други къщи в ромския квартал, са обискирани. 

Малко по-късно късно полицейски екип задържа още няколко човека, сред които има и жени. Хората от махалата твърдят, че не знаят причината за полицейската акция, но се страхуват от случващото се. Сили на ДАНС и жандармерията има разположени и пред училище "Димитър Гачев", което е в близост до джамията, засега напрежение обаче няма.

Операцията не засегна само ромската махала в Пазарджик Подобни акции бяха извършени и в квартал "Столипиново", Асеновград, Смолян и Хасково, съобщават от Прокуратурата.