Държавата е поливала тази гъбка КТБ, която е растяла пред очите на БНБ и други институции, а накрая ние ще платим сметката, подчерта депутатът от БСП Румен Гечев

Самият факт, че около 7 млрд. лв. са раздадени на 138 физически и юридически лица, означава, че КТБ е създадена и е работела за тесен кръг хора, каза в сутрешния блок на БНТ Ганев.

По думите на депутата от БСП , както и да се развие ситуацията с прихващанията, явно схемата е била замислена предварително

Някои хора са си направили много добре сметката. При всички случаи прихващанията ще бъдат платени от данъкоплатците и на някои кредитите ще им излязат почти без пари. 

На този етап не може да се каже, че цесиите са проблем. По-скоро в бъдещ момент проблем могат да се окажат прихващанията. Това са две различни категории. Именно затова направихме предложения за промени в Закона за банковата несъстоятелност, каза още в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова. 

Тя бе категорична, че след като бъде обявена несъстоятелност и бъде назначен синдик, цесиите ще бъдат разгледани една по една, както и прихващанията, дошли като следствие от тях.

Става въпрос за значителна сума - цесии за около 1,2 млрд. лв. и прихващания за около 800 лв., обясни Йорданова. 

По думите й въпрос на морален дълг е управителят на БНБ Иван Искров да подаде оставка

Виж още: Вижте кои банки ще плащат парите от КТБ