Със Законопроекта за актуализиране на Бюджет 2014 правителството предлага влоговете, придобити чрез цесия след поставянето на Корпоративна търговска банка под специален надзор, да не се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете

Това съобщи министър Владислав Горанов по време на заседанието на Бюджетната комисия в парламента, цитиран от БНР.

"С текста казваме, че придобилите вземане от банката нямат право да имат претенции към Фонда. Това е тежък лобизъм в полза на Фонда, който трябва да бъде защитен от това да изплати неоснователно влог на някого", подчерта той в отговор на въпроса дали текстът не е лобистки.

Виж още: Стив Ханке: КТБ е огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката

Горанов каза, че с предлаганата промяна не се оспорва действителността на прехвърлителните сделки, а само качеството на вложител на новия титуляр. 

"Не казваме, че този, който е купил вземане, не го притежава. Ние казваме, че той не е направил влог в банка и няма право на обезщетение, а има вземане от търговско предприятие, но за съжаление на последно място", допълни министърът.

Договорите за цесии на депозити в КТБ са напълно законни, но те са право на вземане, а не носят права на банков депозит, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Той уточни, че хората, придобили права върху влогове в банката, все пак ще имат права да търсят покриване на средствата си при продажбата на активите на КТБ, но като последни в списъка.

Виж още: Фондът за гарантиране на влоговете обяви в кои влогове на КТБ парите са защитени