Лидерът на ГЕРБ няма да търси спокоен пристан за управителя на БНБ

С цялото ми уважение към г-н Георги Кадиев, бих искал да го уверя, че няма поводи за притеснение относно спекулациите, които се пуснаха в публичното пространство. По този начин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на депутата от БСП Георги Кадиев във "Фейсбук", информира Novini.bg.

Думите му са във връзка с обвиненията, че шефът на БНБ Иван Искров е получил преназначение от ГЕРБ, за да мълчи по казуса КТБ. 

"Не считаме, че главният секретар на Пламен Орешарски трябва да бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за развитие. И ако по това г-н Кадиев съди, че тази процедура я правим в полза на Иван Искров, бих искал категорично да заявя, че това няма нищо общо с истината", отбелязва Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че винаги са казвали, че управителят на БНБ трябва да си подаде оставката.

"Далеч съм от мисълта да му се търси спокоен пристан. Той трябва сам да напусне позицията, а ние – правителството и парламентът нямаме абсолютно никакви инструменти, за да направим това. По Договора за функциониране на Европейския съюз банковата система и централните банки са независими от правителствата", припомни Борисов.