Управителят на Българската народна банка Иван Искров най-вероятно ще подаде оставка до края на ноември и ще бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие

Решението на Искров е консултирано с премиера Бойко Борисов по време на срещата на двамата през седмицата, Mediapool.bg.

Като компенсация за предсрочно прекратения му мандат, Искров настоява да бъде назначен за представител на българската държава в Черноморската банка за търговия и развитие в Солун.

Забавянето на оставката му пък се дължи на факта, че за да бъде изпратен на тази длъжност, Министерският съвет (МС) трябва да отмени назначение на кабинета "Орешарски".

Мандатът на Иван Искров като управител на БНБ изтича през 2015 г. и в момента няма основание да бъде прекратен по нито едно от законовите изисквания. 

В същото време и управляващите, и опозицията, са на мнение, че Искров трябва да бъде сменен и вероятно това е причината да му се търси нов пост, за да склони на доброволна оставка, каквато с половин уста предложи още преди изборите.