Общо 110 депутати гласуваха предложението на Патриотичния фронт

Депутатите отказаха да се подлагат веднъж годишно на тестове за употреба на наркотични вещества. Предложението, което беше внесено от представители на Патриотичния фронт, беше подложено на сериозни дебати в пленарната зала, предаде агенция "Фокус".

В крайна сметка по темата гласуваха 110 депутати, като предложението беше подкрепено от 30 депутати, 27 бяха против, а 53 (основно от ДПС) се въздържаха. По този начин то беше отхвърлено.

Разгорещени дебати

По време на дебатите Филип Попов от БСП заяви, депутатите са ударили дъното с това предложение. Неговият колега от БСП Емил Райнов пък изрази мнението, че клетвеният лист, който всеки депутат подписва, е напълно достатъчен за неговата осъзната отговорност.

На противоположната позиция пък беше Красимир Велчев от ГЕРБ, който предложи освен задължителен тест за наркотици, депутатите да бъдат проверявани веднъж годишно и с психотест.

Юлиан Ангелов - един от авторите на идеята, обясни, че не е редно в НС да има депутати, зависими от наркотици, и подчерта, че, например, шофьорска книжка се получава срещу свидетелство за съдимост. Трябва да докажем, че сме психично здрави хора, подчерта депутатът и обеща да си направи самостоятелно такъв тест и да представи резултата в пленарната зала.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че въвеждането на тест не противоречи на религиите, но поиска становище от здравния министър, дали така страната няма да наруше международни конвенции.

Мартин Димитров от Реформаторския блок пъкпредложи имената на всички народни представители, които се притесняват от този тест и го отказват, да се обявяват публично.

Втори неуспешен опит за Патриотичния фронт

Преди седмица текстовете бяха отхвърлени и от временната комисия за изготвяне на правилник на 43-ото Народно събрание. Тогава представители на левицата посочиха, че никой не може да бъде задължен да се тества за наркотици и изключение се прави при пътни нарушения. Депутати от ГЕРБ пък изразиха принципна подкрепа за идеята.

При такава принципна подкрепа от Реформаторския блок и ГЕРБ идеята на Патриотичния фронт се е провалила не заради липса на подкрепа, а просто защото голяма част от депутатите не са присъствали в Пленарна зала по време на разглеждането на проектопредложението.