Премиерът отхвърля възможността България да се съгласи с вариант, при който да се наложи да взима заеми, за да овладява ситуацията с бежанците

Европейски лидери, сред които премиерът Бойко Борисов, се договориха да забавят хода на мигранти от Западните Балкани към Западна Европа, но не става ясно точно как ще стане това, обобщава БНТ от Брюксел след извънредната среща на върха в Брюксел в неделя. В одобрения план от 17 точки пише, че ще бъдат създадени още 100 хил. места в приемни центрове за мигранти.

Документът, приет на поредните спешни разговори в централата на Европейската комисия, обръща особено внимание на връщането на незаконно пребиваващите граждани в ЕС. Решено беше държавите по т.нар. западнобалкански път на бежанците да си сътрудничат, за да се спре безконтролното движение на мигранти между тях.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира: "Единственият начин да възстановим реда е да се забави неконтролираният поток хора. Политиката, която позволява на хората да минават към съседните държави, трябва да спре. Искам да бъде ясно - хората трябва да бъдат регистрирани. Няма регистрация - няма права."

Още от днес започва обмяната на информация между държавите за бежанския поток, както и работата за създаването на временни подслони за прииждащите мигранти.  Един от спорните въпроси беше финансирането на страните, които трябва да се справят с големия мигрантски натиск.

Премиерът Бойко Борисов отхвърли възможността България да приеме вариант, при който да се наложи да взима заеми, за да овладява ситуацията с мигрантите: "Категорично не съм съгласен с формулировката да взимаме заеми от големите финансови институции, за да се справяме с бежанската вълна. Това мога да го споделя, защого категорично не го приемам."

Виж още: Ако Западът спре да приема бежанци, България, Румъния и Сърбия ще затворят границите си

Участващите лидери от 10 държави страни по западнобалканския път на мигрантите се договориха за засилване дейността на агенцията за защита на външните европейски граници "Фронтекс", както и за бързо връщане на мигрантите, които нямат право на пребиваване в ЕС - там, откъдето са дошли.

В рамките на една седмица в Словения, която е подложена на небивал мигрантски поток, ще бъдат изпратени 400 граничари.

Източник: БНТ / Владислав Велев