ГЕРБ предлагат промени в конституцията, а главният прокурор иска за пореден път имунитета му, като обяснява защо лидерът на "Атака" и съпартиецът му Чуколов трябва да бъдат арестувани

Изпълнителната комисия на ГЕРБ взе решение да инициира изменение в Конституцията за промяна статута на депутатския имунитет, обяви председателката на Народното събрание Цецка Цачева. На брифинг заедно с колегите си Красимир Велчев и Димитър Главчев тя бе категорична, че през последните дни сме били свидетели на "брутални прояви" от депутати, които "скандализират обществото, злоупотребявайки със статута си на народни представители".

Партия ГЕРБ осъди по категоричен начин действията на подобни народни представители, подчерта Цачева, според която прояви като снощната са неспазване на закона и грубо противоречие на правовия ред, нарушават демократичните устои на държавата и погазват авторитета на българските институции.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение депутатите от най-голямата парламентарна група

да инициират изменение на Конституцията за отпадане на чл. 70

"В Народното събрание има искане от главния прокурор за даване разрешение за наказателно производство срещу народни представители, но при сега действащия ред приемаме, че хипотезата е тромава и в никакъв случай не отговаря на обществените настроения. Още в утрешния ден започваме консултации с останалите парламентарно представени партии. Надяваме се да получим подкрепа, за да уредим института на имунитета в Народното събрание", обясни Цачева.

Коментар: Неизвестният извършител на републиката

Заради "извършеното хулиганство и принуда" Сотир Цацаров е поискал от Народното събрание разрешение да бъдат задържани Волен Сидеров и още един от депутатите на "Атака" - Десислав Чуколов.

Искането е било изготвено вчера сутринта, часове преди лидерът на "Атака" и негови съпартийци отново да нахлуят в сградата на НАТФИЗ, пояснява БНР. От десетина дни в парламента са внесени и други искания на главния прокурор за сваляне имунитетите на Сидеров и Чуколов - за хулигански действия и посегателства на полицаи при "обиска" на клекшопа непосредствено до театралната академия.

Виж още: Бъчварова: Близо до предизборни кампании Сидеров се конфронтира с полицията

В писмото на главния прокурор до народните представители се посочват детайли от действията на двамата националисти вечерта преди деня за размисъл. Те започнали да им задават въпроси на висок тон, отправяйки обидни квалификации, като "наркомани" и "глупави актьорчета, които ще играят в тъпи български сериали". Размахвали снимка на мъж, питайки "Познавате ли го този?".

Студентка, опитала се да заснеме действията на Волен Сидеров, била хваната силно за китките. Волен Сидеров извил ръцете й, бутал я, опитайки се да й вземе телефона. След това девойката била принудена да отключи телефона си и да изтрие направената снимка на националиста. Когато пристигнала полиция, Чуколов, Сидеров и придружаващите ги вече били напуснали сградата.

Виж още: Волен Сидеров е журналист - не забравяйте това!

Според държавното обвининие двамата депутати трябва да бъдат арестувани, защото в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - а деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

От прокуратурата обръщат внимание на народните представители, че разрешението за задържането на Сидеров и Чуколов не само ще даде възможност наказателните производства срещу тях да бъдат приключени, но и ще осигурят явяването им пред органите на досъдебното производство.  

Задържане е необходимо преди всичко за да бъде препятствано извършване от тяхна страна на други общественоопасни деяния при демонстрираното съзнание за безнаказаност и пълно незачитане на установения законов ред и правата на другите граждани, пише до депутатите Сотир Цацаров.

Министърът на културата Вежди Рашидов осъди категорично поведението на Волен Сидеров, а в декларация на ведомството му се казва:

"Безобразно е поведението на Волен Сидеров, който нападна по недопустим начин младите творци и се крие зад имунитета си на народен представител. А кой ще защити имунната система на студентите от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" от чудовищната и с нищо непредизвикана агресия на един самозабравил се "избраник"?! С какво право той влиза в едно висше учебно заведение и стресира младите хора? Поведението на Волен Сидеров е срам за нацията, срам за българската политика."