Федералната република усложни приема на бежанци, а тримата балкански премиери излязоха с обща позиция преди извънредната среща на върха в Брюксел

България, Сърбия и Румъния ще затворят границите си, ако държави като Австрия и Германия спрат приема на бежанци. Това заяви премиерът Бойко Борисов след поредната тристранна среща с колегите си от Румъния и Сърбия - Виктор Понта и Александър Вучич. Тримата се обединиха около необходимостта още тази неделя, на извънредния съвет в Брюксел, Европа да излезе най-после с единна стратегия за бежанците, обобщава БНТ.

Срещата протече в резиденция Бояна. Нарекли себе си "крайовска тройка" по време на своята предишна среща в едноименния румънски град, тримата премиери препотвърдиха твърдото си намерение да защитават заедно единна позиция пред Брюксел с конкретен акцент - бежанската криза.

През Гърция и Македония огромни вълни от бежанци отиват в Сърбия, заяви Борисов и обясни, че проблемът с огражденията, издигнати от Унгария, води до

буферни бежански зони между Словения, Хърватия и Сърбия

"И трите държави сме в готовност, ако Германия, Австрия или други държави затворят границите си, ние няма да оставим народите ни да станат буферна зона и всъщност бежанските потоци да застанат между Турция и оградите, които ще последват след Сърбия нагоре. Ние ще имаме готовност по същия начин да затворим границите си в същия момент", коментира Борисов, като бе категоричен, че трите страни няма да бъдат изложени на опустошителния натиск на милиони, които биха дошли в региона.

Той, Понта и Вучич ще подпишат в Брюксел онези текстове в заключителната декларация, които подкрепят договореностите с Турция за буферната зона и задържането на милионите мигранти на турска територия.

"Усиленото строене на огради в Европа ни притеснява

Заявяваме, че имат пълната ни европейска солидарност, но да знаят, че не сме слепи и ако отидат на този експеримент да затворят още държави и да оставят бежанците при нас, няма да сме съгласни, отбеляза още българският премиер.

"Отговорността не може да бъде само на едни държави, а други да нямат такава. Това няма как да стане. Ако има държави, които си затварят границите или изграждат огради, ние имаме право да се защитим и това не е добро решение. Доброто решение е в общите действия на цяла Европа", заяви Виктор Понта, а Александър Вучич напомни:

"Сърбия е страната, през която е преминал най-голям брой бежанци през годините. И от самото начало бяхме срещу оградите и стените. Винаги ще приемаме бежанци по възможно най-добрия начин. Но ако някой смята, че Сърбия е мястото, в което ще има 2-3 млн. такива бежанци - това е нереално становище."

Докъде ще се стигне, какъв е планът, може ли да се предотврати тази катастрофа?

Не само че светлина в тунела няма, а все повече бежанци идват, оплака се Борисов. Сподели и тревогата си за нарастващия брой афганистански мигранти и надеждата, че най-после в неделя в Брюксел отговорите ще дойдат. Ако не, според него следват три сценария:
А - затваряне на границите и недопускане на повече бежанци,
Б - финансово подпомагане на Ливан, Турция и Йордания да ги държат там,
В - предаваме се.

Изграждането на огради в отделни държави Борисов определи като най-глупавия възможен сценарий. Според него ако ще правим ограда, трябва да я направим веднага всички и да спрем притока.  

Този процес или трябва да се овладее, или става катастрофа,

предупреди българският премиер: "Идва зима, стават агресивни хората, разбираемо е - и нас ако ни изкарат навънка, и ние ще станем агресивни, но по някакъв начин трябва да им се каже "Стоп!".

Подкрепен и от двамата си колеги, Борисов заяви още, че решението не е в декларации и срещи през три дни в Брюксел, за които се харчат много пари, а в бързи и ясни отговори докъде този процес може да върви и ще бъде ли спрян.

Междувременно в Германия влезе в сила нов закон, който значително усложнява правилата за прием на бежанци. Той беше приет седмица по-рано заради усложняващата се мигрантска криза. Прогнозите са, че тази година във Федералната република ще пристигнат 1 млн. мигранти, информира още БНТ.

Вместо пари - помощи в натура за търсещите убежище, по-бърза депортация на мигрантите, чиято молба за статут е отхвърлена, албанци, черногороци и косовари вече нямат право на убежище в Германия, предвижда новият закон, който според координатора по бежанската политика Петер Алтмайер е

"сигнал" към всички мигранти, запътили се към Германия

Трябва да направим така, че по маршрута на търсещите убежище от Гърция през пет или шест различни държави да бъдат приети възпиращи мерки за хората, които идват в Европа и нямат нужда от закрила, коментира Алтмайер.

Основният маршрут на бежанците сега минава през Словения, която вече поиска помощ от ЕС. Над 56 хил. са мигрантите, влезли в страната, а най-напрегната е ситуацията на граничния пункт Ригонце, където за два дни са преминали 13 хил. души. В момента 1300 души се намират в приемния център Опатовац в Хърватия.

Хиляди други мигранти са пристигнали през нощта в сръбския град Беркасово на границата с Хърватия. Само през нощта границата са пресекли около 3000 души, потокът не спира, хората цяла нощ са транспортирани с автобуси, информират представители от Върховния комисариат на ООН за бежанците, а от УНИЦЕФ обясняват:

"Имаме нужда от всичко - обувки, ботуши, чорапи, топли дрехи и най-вече подслон за хората. Опитваме се да направим така, че да останат на топло място възможно най-дълго. Те излизат на дъжда и всичко, което са получили като хуманитарна помощ, е мокро, нямат време да опаковат багаж, да изсушат вещите си."

На извънредната среща на върха в Брюксел тази неделя се очаква да присъстват само лидерите на Австрия, Германия, както и на страните по Балканския маршрут на мигрантите, сред които и България..

Източник: БНТ