Депутатите дебатираха роднинските назначения във властта след т.нар. "Кумгейт". Кметът на Хасково от ГЕРБ обаче няма намерение да се оттегля от поста. Скандалът е симптом за три много важни неща, коментира социолог от "Галъп" пред БНР

Парламентът не прие оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов.

Той пожела да се оттегли от Народното събрание и всички заемани политически постове заради т.нар. "Кумгейт", но получи подкрепа от областните структури на ГЕРБ. Скандалът избухна след сигнал на БСП за роднински и приятелски отношения в Хасковската община, припомня БНР.

В изказване от парламентарната трибуна Добрев заяви, че не признава вина за казуса "Хасково" и ще съди депутатката от левицата Елена Йончева, която изнесе случая в общественото пространство.

"Ако имате съмнение за морала на някой, ако имате съмнение за законосъобразността на действията - има си институции в тази държава. Ако не, ако парламентът се превърне в това, което беше през последната една седмица - да се замерваме с кал и с компромати, няма да ми липсва. Не признавам никаква вина и заявих многократно, че

с г-жа Йончева ще се видим в съда, и то не само за клевета, а и за набеждаване,

защото в последните няколко дни тя стигна дотам, че да ме набеждава в бизнес интереси, във фирми, които усвоявали средства, пък някой им помагал, без да разкрива цялата схема. Надявам се да го разкрие в прокуратурата, в съда и така нататък", заяви народният представител от ГЕРБ.

Елена Йончева, от своя страна, заяви, че не се притеснява от заявлението на Добрев, че ще я съди. Тя не остана изненадана, че депутатите не приеха оставката на Делян Добрев:

"Не ме изненада, защото структурите на ГЕРБ бяха много мобилизирани, както всички ние забелязахме, отвсякъде - от трудови колективи, партийни колективи валяха защита в негова посока, което напомня за едни много тоталитарни времена. Причината за това активизиране в негова подкрепа според мен се състои в това, че ако един човек от цялата тази схема на ГЕРБ падне, това означава, че и другите могат да паднат. И всъщност това беше подкрепата на шайката."

В дебатите около оставката в пленарната зала колегата на Добрев от групата на ГЕРБ Спас Гърневски го призова:

"Моля те, не скачай от борда на кораба, който води България към обетования бряг

на цивилизована Европа, защото ако скочиш от този борд, няма да можеш да стигнеш до водата, червените акули ще те разкъсат още във въздуха. Така ще им се услади твоята кръв, че глутницата ще продължи да клати този кораб, за да може още да падат от този борд."

Таско Ерменков от БСП обвини ГЕРБ, че не защитават Делян Добрев, а модела на шуробаджанащината:

"И това мога да ви го докажа не само с Хасково, ще ви дам пример и с Габрово. Братът на Томислав Дончев е шеф на общинска фирма "Озеленяване". Братът на бившия депутат Михов е в борда на директорите на болницата. Заместник-кмет и началник отдел "Проекти и икономическо развитие" в общината са брат и сестра. Областната на Габрово - съпругът й е заместник-директор на МВР-то в Габрово, а свекърът й е съветник от ГЕРБ, така че те какво правят, защитават не г-н Добрев, а тяхната политика."

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към Елена Йончева с думите, че не подхожда на един журналист да се занимава с компромати, а на опонентите си от лявата опозиция заяви:

"Ние ще защитим Делян Добрев и няма да позволим да напусне парламента,

защото знаем, че точно тази парламентарна група заедно с "Обединени патриоти", заедно с тези народни представители, които ще защитят днес Делян Добрев, ще трябва да защитаваме каузата "България" и министър-председателя Бойко Борисов, и кабинета."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди премиера Борисов, че днес управляващите го свалят от пиедестала и той започва да има сериозни проблеми в партията си:

"Така е било 27 години, всички партии преди нас са правили така, затова и ние правим така, т.е., народе, в тези 27 години, дето всички политически партии те доиха, ние продължаваме по същия начин, и по-лошо, ако пак ни се наложи, пак ще предложат своите роднини за тези постове. Т.е. и да продължим да управляваме, ние ще продължаваме по същия начин."

След гласуването Делян Добрев обяви в кулоарите на парламента, че обмисля дали да не депозира за втори път оставката си като народен представител. Преди това обаче той щял да разговаря с колегите си от парламентарната група:

"Колегите ме поставиха в много тежка ситуация

Благодаря им за подкрепата. Те не приеха този мой личен акт. От тук нататък бих могъл да я внеса втори път оставката, но няма да го направя, преди да говоря с тях и да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен, защото в противен случай ще загубим още един пленарен ден в дебати по моята оставка. Не искам това да се случва."

Междувременно след като премиерът нареди да бъдат преразгледани роднинските назначения в ГЕРБ, депутатът от ГЕРБ Александър Ненков съобщи, че съпругата му Пламена Ненкова напуска работата си в "Булгартрансгаз".

Той обаче смята, че това се случва заради атаката от страна на БСП за такива назначения:

"Жалко наистина е, че висококвалифициран специалист, независимо че е моя съпруга или не, ще падне в боя, така да се каже, само защото е моя съпруга, но това, разбира се, ще тежи на съвестта на хората, които подеха тази кампания. Много ще ми е интересно наистина да видим всичките роднини на БСП къде работят, с какво се занимават?"

Същевременно хасковският кмет Добри Беливанов, чиято оставка беше поискана лично от премиера, заяви, че няма намерение да се оттегля от поста. Той напомни, че

е член на ГЕРБ и не смята да се дистанцира от партията

По повод обвиненията от БСП за роднинските назначения без конкурси в общинската администрация градоначалникът подчерта, че сега за всички длъжности ще бъдат проведени честни и прозрачни конкурси.

Пред БНР социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов коментира, че разрастването на скандала дава огромен шанс на БСП да изпъкнат, като атакуват ГЕРБ на местно ниво:

"Този скандал дава на БСП страхотен шанс, защото опорният крак на ГЕРБ е именно местната власт. Там е мястото, където ГЕРБ са силни - те вече не са силни като нещо ново, нещо обаятелно, нещо популистко, нещо, което се сражава със стария елит, в смисъл - вече десетилетия те са силни с присъствието си в местната власт.

И ето това идва дюшеш на БСП и ми се струва, че ГЕРБ се притесни от този скандал извънредно много, даже се се притесни повече, отколкото трябва. Повярвайте ми, в очите на българите не се е случило нещо колосално ново. Е, изгърмяла е някъде някаква властова схема - голяма работа! Значи, БСП да обвинява ГЕРБ, че са корумпирани - ами най-лесният отговор е: "И вие сте корумпирани." Няма драма, бих казал аз, но

генерално този скандал е симптом за три много важни неща,

които се случват в България: първо, по места вече няма политика, има само пари и там политическите различия отдавна не са фактор. Второ, ГЕРБ на много равнища остана без опозиция, защото победи, а като останеш без опозиция, няма коректив - може да се самозабравиш.

И трето - на много места в България на практика вече няма друг източник на благосъстояние, освен публични средства, европейски фондове, а те се разпределят от политици. А когато основните приходоизточници се разпределят от политици, а не идват по силата на производителна икономика, това е отворена врата за схеми. И затова Хасково е симптом и аз очаквам ефект на доминото. Защото навсякъде е така..."

Източник: БНР