Междувременно американци ще строят още една метростанция между "Люлин" и "Обеля"

До четири години започва строителството на метрото, което ще стига до софийските квартали "Слатина" и "Гео Милев". Планира се това да бъде разширение на линия 3, която в момента се изгражда, информира "Дарик радио".

Шефът на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев посочи, че в момента се готви проект за нови 7 км, като отново ще се търси финансиране от Оперативна програма "Транспорт".

Участъкът, чието изграждане трябва да започне до 2021 г., е от жк "Гео Милев" до кв. Слатина и ще стига до зала "Арена Армеец" и мола на бул. "Цариградско шосе".

Виж още: Влакчета без машинист по третата линия на метрото

Междувременно стана ясно, че американци ще строят нова метростанция в София, между съществуващите метростанции на бул. "Сливница" и в кв. Обеля. Появата й през 2020 г. ще струва близо 24 млн. лева.

От новата метростанция ще се възползват 8000 пътници. Инвеститорите дават 51% от сумата, а останалата част ще трябва да плати Столичната община. Изненадващо идеята се подкрепя както от управляващи, така и от опозицията.

Пред "Дарик" общинският съветник от "Група пет" Симеон Славчев, който е сред вносителите на предложението, заяви, че причината за желанието на инвеститорите е, че в същия район искат да се обособи жилищен комплекс между "Люлин" и "Обеля".

Преди няколко години те придобили земи между кварталите "Люлин" и "Обеля", а желанието им е там, освен жилищни сгради, да се изградят още болница, църква и училище. Всичко това обаче нямало да има смисъл без достъп до подземната железница.

Затова инвеститорите дават малко над 12 млн. лева за изграждането на метростанция - 51% от средствата, а другата половина ще дойде от общината през 2019 г.

Освен станция на метрото, ще бъде изградена и гара за влаковете от БДЖ. Нейната стойност е 17 млн. лева, а от НКЖИ обещават тя да е факт до 2020 г.

Има готов проект и за спирка при "ИКЕА", но собствениците на веригата не са потвърдили, че ще осигурят финансиране, съобщи още Стоян Братоев.

Източник: "Дарик радио"