Уоруик Дейвис, играл като дете в "Епизод VI: Завръщането на джедаите", а после в "Епизод I: Фантомна заплаха", получи роля и в предстоящия Епизод VII (видео)

Най-популярният малък човек напоследък, покрай ролята си в "Игра на тронове", е Питър Динклидж, който дори е върху корицата в премиерния брой на българския "Ескуайър".

Колкото обаче и да харесваме екранния Тирион Ланистър, няма как да не сме сантиментално привързани към Уоруик Дейвис - най-вече заради първата му роля. Той е едва 12-годишен, когато облича косматия костюм на еуок от гористата луна Ендор.

Фотогалерия: Банди джуджета

В ролята на Уикет Уорик трябвало да влезе Кени Бейкър, който играе андроида R2-D2 във всички филми от космическата сага, но той не могъл да изпълни ангажимента поради заболяване - и на кастинга бил избран малолетният Уоруик.

Героят му - и цялото племе на еуоките - стават толкова симпатични на публиката, че с тях са заснети и два самостоятелни телевизионни филма. Дейвис няма и 18, когато получава и главна роля в друг проект на Джордж Лукас - приключенското фентъзи "Уилоу" (1988), режисирано от Рон Хауърд, където си партнира с Вал Килмър.

Напоследък той се снима в мегапродукции като "Хрониките на Нарния", "Джак, убиецът на великани" и "Хари Потър", където изпълнява две роли - проф. Флитуик, който преподава вълшебство в "Хогуортс", и таласъма Грипхук, служител на банка "Гринготс".

В "Пътеводител на галактическия стопаджия" пък е андроидът параноик Марвин, който обаче се озвучава от Алън Рикман.

Играе титулния персонаж и в хорър комедията "Лепрекон" (1993), както и в няколкото й продължения. С първия филм в поредицата на голям екран дебютира Дженифър Анистън.

Виж още: Джуджетата - истински или фалшиви?

Неотдавна Уоруик Дейвис дори стана герой на собствено комедийно риалити - Life's Too Short, осъществено съвместно с Рики Джървейс и Стивън Мърчант.

Сега той е поканен от режисьора Джей Джей Ейбрамс да се присъедини към актьорския състав на "Междузвездни войни: Епизод VII", а завръщането му бе анонсирано в официалния YouTube канал на космическата сага, с кадри и от миналогодишния двудневен Star Wars фестивал в Германия, на който той беше водещ.