Напоследък фентъзи филмите - като премиерния "Снежанка и ловецът" - се населиха с войнствени малки хора, които понякога съвсем не са малки, а са просто смалени с помощта на дубльори и спецефекти

Актьорът Дани Удбърн, който бе сред седемте джуджета в първия филм по приказката на Братя Грим тази година - "Огледалце, огледалце", разкритикува конкурентния "Снежанка и ловецът", където тези роли не се изпълняват от малки хора.

В премиерната лента на режисьора дебютант Рупърт Сандърс в тях се превъплъщават популярни британски актьори като Боб Хоскинс ("Кой натопи заека Роджър?"), Иън Макшейн ("Устоите на Земята") и Ник Фрост ("Горещи палки").

Сред познатите лица са също Тоби Джоунс ("Дама, поп, асо, шпионин"), Рей Уинстън ("Индиана Джоунс и Царството на кристалния череп") и Еди Марсан ("Шерлок Холмс") заедно с Джони Харис и Брайън Глийсън - общо осем "джуджета", смалени чрез оптични и компютърни ефекти с участието и на дубльори.

Според Удбърн подобни похвати са обидни за истинските джуджета, а в днешно време за малките хора няма достатъчно актьорски роли.

Дани Удбърн (с шлема, вдясно) с колегите си от "Огледалце, огледалце" и актрисата Лили Колинс като Снежанка. Седемте джуджета там са Касапчо, Грим, Полу-халба, Наполеон, Вълчо, Кикотчо, Манджо и се играят съответно от Мартин Клеба, Дани Удбърн, Марк Повинели, Джордан Прентис, Себастиан Сарацено, Ронанд Лий Кларк и Джо Гнофо.

В предстоящия "Хобитът" сред героите има доста джуджета, но Питър Джаксън също е избрал "големи актьори" - също както във "Властелинът на пръстените", където Гимли се играеше от едрия Джон Рис-Дейвис.

Малките хора обаче също печелят сериозни роли. Сред най-известните техни представители в киното днес е Питър Динклидж, носител на "Златен глобус" като Тирион Ланистър в сериала "Игра на тронове".

Тони Кокс, който има десетки роли във филмографията си, също участва в комедии, където партнира на звезди като Джим Кери ("Аз, моя милост и Айрин") и Били Боб Торнтън ("Лошият Дядо Коледа").

Тони Кокс и Джим Кери на премиерата на "Аз, моя милост и Айрин", 2000 г.

Истинска легенда е и Уоруик Дейвис, който още като дете участва в "Завръщането на джедаите", после изпълнява главната роля в "Уилоу", а във финалните филми за Хари Потър играе проф. Флитуик и таласъма банкер Грипхук.

В Грипхук, но в първия "Хари Потър и Философският камък", се е превъплъщавал и Върн Тройър. Актьорът е известен най-вече като мини-двойника на д-р Злобюл (Майк Майърс) от комедиите за Остин Пауърс, но е играл и при Тери Гилиъм в "Сделката на доктор Парнасъс".

Култов остава и персонажът на Кени Бейкър от "Междузвездни войни" - дроидът R2-D2, който върви в комплект с хуманоидния Трипио. (Години по-късно Уоруик Дейвис също влиза в костюма на андроид, като играе Марвин в "Пътеводител на галактическия стопаджия" - озвучен обаче от Алън Рикман).

В началото на 80-те Кени Бейкър се снима и в "Бандити във времето" - приключенско фентъзи, режисирано от Тери Гилиъм, където джуджетата са шест.