Един от няколкото работещи екземпляра от първия компютър на Стив Джобс беше продаден на търг за 374 500 долара

Работещ Apple l - първият компютър с марката "Епъл", създаден от Стив Джобс и Стив Возняк през 1976 г., - беше продаден на търг от аукционната къща "Сотбис" в Ню Йорк.

Машината, изиграла важна роля в развитието на персоналните компютри, се очакваше да смени собственика си за сума между 120 хил. и 180 хил. долара.

В крайна сметка наддаването надхвърли двойно очакванията и цената достигна почти 375 хиляди долара.

Смята се, че по света са останали по-малко от 50 екземпляра от оригиналния първи модел, като все още функционират едва шест от тях.

Apple I е бил пуснат в продажба през юли 1976 г. за 666,66 долара, припомня "Франс прес". Според Би Би Си Возняк, който сглобил първите 200 модела собственоръчно, избрал тази сума, защото се изписвала само с един клавиш.

Навремето мониторът, клавиатурата и останалите компоненти се предлагали отделно, а сега в комплекта беше включена и книжката с упътване за работа.

Отделно докладна записка, написана на ръка от Стив Джобс по времето, когато работел в "Атари", беше продадена за 27 500 долара.

На четирите страници от 1974 г. бъдещият основател на "Епъл" излагал идеите си за подобрения в аркадната игра за световното по футбол.