В навечерието на летните горещини властите в Ню Йорк възнамеряват да забранят големите безалкохолни напитки

В битката със затлъстяването на американската нация се включи и Майкъл Блумбърг. В края на май нюйоркският кмет обяви намерението си да прокара

забрана за продажбата на безалкохолни напитки

в количества над половин литър в ресторанти, заведения за бързо хранене, киносалони и по щандове на открито, включително в района на стадионите.

Всъщност точното количество е 16 течни унции, малко под 475 мл - по-малко от стандартната половинлитрова бутилки и горе-долу колкото едно средноголямо кафе, обяснява "Ню Йорк таймс".

Ограничението ще засегне газираните безалкохолни, студените чайове и енергийните напитки - но

няма да се отнася за диетичните ("лайт") версии,

натуралните сокове, млечните шейкове или алкохола, както и за продажбите чрез автомати или в магазинчетата за хранителни стоки, цигари, вестници. 

Според медицински доклади отпреди няколко години около 1/6 от въглехидратите в менюто на средния американец идват от безалкохолните със захар, а изпиването на допълнителна кутийка от 330 мл всеки ден може да увеличи теглото с поне шест килограма годишно.

Блумбърг, който наследи на кметския пост Рудолф Джулиани след атентатите от 11 септември 2001 г., следи постояннно за здравето на подопечните си граждани, а сред първите му мерки бе забраната за тютюнопушене - по работните места, в заведенията, дори в парковете.

От наднормено тегло страдат повече от половината

пълнолетни жители на Ню Йорк, а според здравните власти през последните 30 години безалкохолните напитки със захар за причина за удвояване на бройката, допълва "Ню Йорк таймс", но в същото време коментира, че налагането на забрана би било прекалено.

Близо половината от нюйоркчаните също не одобряват планираните нови ограничения и се възмущават, че ще трябва да стоят жадни на кинопрожекциите, които продължават по над два часа. Решението, което Блумбърг им предлага, е

да си купуват по две по-малки чаши с напитки

Самият кмет признава, че пие безалкохолно от време на време, когато денят е особено горещ - но само диетична версия.

Актрисата Упи Голдбърг беше сред най-видните противници на ограниченията за тютюнопушене в Ню Йорк, но днес изглежда е простила на кмета Блумбърг