Как да се ориентирате, ако сте пропуснали последното десетилетие и 20-ината комиксови филма от "Железният човек" (2008) до "Отмъстителите" 3 и 4. (Внимание - видеото и текстът издават подробности за сюжета!)

Атентат в Третия свят променя завинаги живота на Тони Старк - американски милиардер, изобретател и плейбой, който управлява наследствен оръжеен бизнес. Той остава трайно инвалидизиран и за да се поддържа жив, разработва революционна нова технология.

Виж още: "Отмъстителите: Война без край" събира всички супергерои на "Марвъл"

Дъговият реактор в гърдите му захранва с енергия бронята от титаниева сплав, с която става известен като Железния човек - и му дава самочувствието да обяви, че е приватизирал световния мир. После прехвърля мениджърските отговорности на секретарката си Пепър Потс, на която предлага брак, и продължава с експериментите, като създава нови и нови костюми плюс роботизиран отряд, т.нар. Железен легион. 

Оказва се, че през Втората световна война баща му Хауърд Старк, заедно с британската агентка Маргарет "Пеги" Картър, е станал съосновател на Щаба за интервенция и тактическа защита (ЩИТ), ръководен в наши дни от Ник Фюри.

В следвоенните години там са привлечени на работа оцелели нацисти от научния клон на Третия райх "Хидра". Те обаче превземат мироопазващата агенция отвътре - Хайл, "Хидра"!, - а техните експерименти с извънземни артефакти водят до генетични изменения при хората и появата на т.нар. Нечовеци. (Впрочем историята на "Хидра" се оказва доста по-древна, отколкото сме предполагали, а повече подробности се разкриват в сериала "Агентите на ЩИТ", чийто пети сезон приключва през май.)

Съратникът на Старк-старши - ветеранът Стив Роджърс, станал популярен навремето като Капитан Америка, е разочарован от опитите на ЩИТ да държат мира по света под контрол, като пренебрегват човешките свободи.

Лоялността му в битката със съвременното зло е подкопана и от откритието, че бойният му другар Бъки Барнс, негов приятел от детинство, е с промит мозък, използван години наред като наемен убиец - и лично отговорен за смъртта на личности като Джон Ф. Кенеди и Хауърд Старк.

Неуспешният опит да бъде възстановен серумът, който е превърнал Роджърс в супервойник, същевременно води до появата на Хълк - алтер-его на гениалния учен Брус Банър. По подобие на д-р Джекил и мистър Хайд в неговото тяло живеят две личности, а фитилът му е къс и в ситуации на стрес гневът изкарва на повърхността зеления здравеняк, известен като най-силния Отмъстител.

Хълк притежава безгранична ярост и разрушителна сила, които насочва дори срещу своите - но самият той е практически неуязвим. "Те имат армия, но ние имаме Хълк", отбелязва един от останалите Отмъстители.

Към тях се присъединява и Тор - бог на гръмотевиците, извънземен принц от далечната цивилизация на Асгард. Кралското му семейство, начело с върховния бог Один, често посещава Земята, където се ползва с божествен статут сред скандинавските народи. Властовите амбиции на осиновения му брат Локи, бог на хитростта, обаче създават постоянни проблеми на династията, която върви към своя залез...

Земята е изложена на постоянни извънземни заплахи, тъй като е убежище на поне два от т.нар. "камъни на безкрайността", до които се домогват злодеи от цялата Вселена. Единият осигурява контрол върху съзнанието и поддържа в човешко тяло компютърния интерфейс, разработен от Тони Старк и кръстен на стария им иконом Джарвис.

Другият, който може да превърта времето назад или напред, виси на врата на могъщия магьосник Доктор Стрейндж. 

Рамо до рамо срещу нашествениците от Космоса, тероризма и "Хидра" се сражават агенти на ЩИТ, обучени в ръкопашен бой (Наташа Романоф, Клинт Бартън, Фил Колсън), и хора, развили свръхумения и/или подпомогнати от високотехнологични изобретения (сред тях Човека паяк, Човека мравка, Сокола), обединени в новосформираната "Инициатива Отмъстител".

След битката за Ню Йорк загриженият за бъдещето Тони Старк разработва изкуствен интелект, на когото смята да повери защитата на Земята. Формулирайки погрешно мисията си, мрежата, наречена Ултрон, се опълчва на своите създатели, поема контрола върху Железния легион и причинява огромни щети в източноевропейската държава Соковия, вече пострадала достатъчно от гражданска война.

Това на свой ред принуждава световната общност да въведе международни договорености, за да ограничи своеволните действия на свръхчовеците, които изпадат в немилост. Липсата на консенсус в редиците на супергероите ги води до конфликт, който се подклажда допълнително от страничен наблюдател, воден от желание за мъст. В крайна сметка Отмъстителите се разпадат... също като "Бийтълс". ЩИТ е компрометиран и отива в историята, а последните агенти се оказват бегълци от закона.

 

Междувременно африканската държава Уаканда, чиято икономика привидно се крепи на животновъдството, но е свръхразвита заради находището на редкия метал вибраний, се афишира пред света като технологично напреднала сила, готова да сподели с човечеството своите постижения.

В тази ситуация Танос от Титан решава, че е крайно време да събере върху рицарската си ръкавица шестте камъка на безкрайността, за да доведе докрай своя пъклен замисъл за бъдещето на Вселената. В това начинание го подпомагат няколко от неговите осиновени деца, обединени в т.нар. Черен орден.

Не всички негови питомци обаче продължават да му служат вярно - Гамора и сестра й Небула забравят враждата си, за да се опълчат на своя отец, докато обикалят из Космоса с останалите Пазители на Галактиката...