Третото дете на Уилям и Кейт, петият престолонаследник на британския трон, е отново момче и ще носи титлата "негово кралско височество Луи(с), принц на Кеймбридж"

След като височайшата му прабаба отпразнува 92-рия си рожден ден миналия уикенд с концерт в "Роял Албърт хол", новата седмица в британското кралско семейство започна с появата на най-малкия принц, който се роди в 11 ч. сутринта в понеделник и беше изписан още същия ден - 23 април, честван на Острова като ден на светеца покровител на Англия, св. Георги (Сейнт Джордж).

Третото дете на принц Уилям и съпругата му Кейт, херцогиня на Кеймбридж, е петият престолонаследник на Елизабет Втора. Преди него са дядото Чарлз, самият херцог на Кеймбридж, първородния му син Джордж, който е вече на четири, и 2-годишната дъщеричка Шарлот.

Виж още: Подаръци за малки принцеси

Новороденото момченце, с тегло 3,8 кг, дебютира пред медиите едва няколко часа след идването си на бял свят. След като каката и баткото посетиха майка си в родилния дом, гордата майка и щастливият татко позираха с бебе номер 3, преди да се приберат у дома си.

Кейт носеше яркочервена рокля Jenny Packham с бяла дантелена яка, а Уилям коментира, че сега грижите му са се утроили, но са "доволни" и "много щастливи". Вместо подаръци за бебето те помолиха да се правят дарения по избор към благотворителни каузи, свързани с деца, или за детската болница "Евелина" в Лондон.

Колкото до името на малкия принц, букмейкърите залагаха най-много на Артър, но родителите избраха Луи(с) Артър Чарлз, а титлата му ще бъде "негово кралско височество Луис, принц на Кеймбридж.

Пълното име на първородния им син е Джордж Александър Луи, а пълното име на принц Уилям - Уилям Артър Филип Луи, припомня БНТ.

Великобритания не е имала крал с това име, но то е популярно във Франция, където са го носили 18 монарси. Луи е било името и на лорд Маунтбатън, чичото на прадядото принц Филип, загинал при атентат на ИРА през 1979 г.

Артър е средното име на крал Джордж VI - бащата на кралица Елизабет Втора, а Чарлз отдава почит към дядото на новороденото, престолонаследника Чарлз.