Броени дни след като обяви, че страната му прекратява ядрените си опити, лидерът на КНДР Ким Чен Ун прекоси пеш границата между двете държави и се здрависа с южнокорейския президент

Като "исторически момент" беше определена срещата между лидерите на Северна и Южна Корея, които се хванаха за ръце и прекрачиха границата между двете държави - 50-сантиметровата разделителна линия, натоварена с много символика.

Третата среща на върха между Севера и Юга след края на войната в средата на ХХ век, даде заявка, че първите стъпки на севернокорейски лидер на южнокорейска земя може и да бъдат първата истинска крачка към мир на Корейския полуостров, отбелязва БНТ.

Неслучайно селището Панминджон в демилитаризираната зона носи и прозвището "село на мира". 

Виж още: Когато пицата стигна до Северна Корея

Малко след 3 ч. българско време, двамата лидери се здрависаха и символично всеки от тях прекоси границата между двете Кореи. 

Във видимо приятелска атмосфера и дори размяна на шеги доскорошните врагове седнаха на масата за преговори. Ким беше следван неотлъчно от сестра си, която по-рано тази година посети Южна Корея начело на делегация за зимните олимпийски игри в Пьонгчан.

Основната тема между двамата държавни глави беше неотдавнашната заявка на Пхенян, че ще прекрати ядрената си програма. Говорител на южнокорейския президент съобщи, че Ким Чен-ун е дал едно обещание - повече да не буди Мун Дже-ин с ракетни опити, които обикновено Пхенян извършваше рано сутрин.

Виж още: КНДР в пълна бойна готовност за сблъсък с Южна Корея

Днес сме на стартовата линия, от която започва да се пише новата история на мир и просперитет в междукорейските отношения, заяви лидерът на КНДР, а южнокорейският му колега коментира: "Надявам се, че ще можем да говорим откровено и да постигнем споразумение като подарък за корейците и за хората по света, които желаят мир."

Първият кръг от разговорите между двете делегации продължи няколко часа, след което лидерите се оттеглиха, за да обядват поотделно. След това заедно посадиха борово дръвче в почва, донесена от различни краища на полуострова, и откриха паметна плоча с надпис: "Посаждаме мир и благоденствие".

Последва нов кръг разговори, след което Мун Дже-ин и Ким Чен-ун подписаха обща декларация. Двамата се ангажираха да спрат враждебните действия по суша, въздух и вода, да прекратят излъчването на пропаганда по границата, да подновят срещите на разделени семейства, както и президентът Мун да посети Пхенян през есента.

"Ние сме една нация - каза севернокорейският лидер и допълни: - Отне ни доста време да си стиснем ръцете." Денят завърши с прием, на който към двамата лидери се присъединиха и съпругите им. 

Виж още: Северна Корея обяви успешно изпитание на водородна бомба

Срещата между лидерите показа готовността им да разговарят въпреки натрупаните проблеми през десетилетията, коментира азиатският кореспондент на БНТ Георги Джартов. По думите му срещата е показала, че двамата лидери са добронамерени един към друг.

Имаше много усмивки, много прегръдки, което беше доста неочаквано за подобна среща между лидери на държави, които технически са в състояние на война, допълни той.

Повратен момент в отношенията между двете страни - такава е оценката за срещата на този етап, обобщава още БНТ. Духът ѝ разко контрастира с атмосферата допреди зимните олимпийски игри, когато Пхенян извършваше ядрени изпитания и тестове с междуконтинентали ракети, в отговор на които на страната бяха наложени сурови санкции.

Сега от войнствената реторика не е останала следа. Според анализатори увереността на Ким Чен-ун идва от неговата вяра, че е убедил света да го приема като лидер на ядрена сила - но и от осъзнаването, че оръжията му са най-мощни, когато са в покой.

Виж още: Колко са ядрените запаси по целия свят

Сега на ход е Вашингтон. Президентът на САЩ трябва да посети най-напред Сеул, а след това и Пхенян - в края на май или началото на юни. Остава и доза оправдан скептицизъм относно волята на Пхенян, докато декларациите за разоръжаване и приятелство не бъдат подкрепени с конкретни действия.

В "Туитър" Доналд Тръмп написа, че се случват хубави неща, но само времето ще покаже какъв ще е резултатът. По думите му Корейската война е на път да свърши, а САЩ и американският народ трябва да са много горди от това, което се случва сега в Корея.

Той визира факта, че след Корейската война (1950-53 г.) между двете Кореи няма подписан мирен договор, а само примирие.

Виж още: Северна Корея предложи примирие на Южна Корея