Ако информацията е истина, Северна Корея ще разполага с много по-мощно оръжие от ядрената бомба

Земетресение с магнитуд между 4,2 и 5,1 (според различните сеизмични служби) по скалата на Рихитер бе регистрирано днес в Северна Корея, като има съмнение то да не е дело на природните сили. 

Страната обяви днес, че е тествала успешно водородната бомба, за която се говореше дълго време, предадоха световните агенции, цитирайки специално изявление на Централа телевизия в страната.

Земетресението е отчетено на 49 км северно от град Килджу, където е раположен и ядреният полигон Тончхан-ри, което честично потвърждава достоверността на информацията.

Водородната бомба използва процес на сливане на атомните ядра, за да създаде взрив, който е много по-мощен отколкото при "обикновената" атомна бомба, уточнява Си Ен Ен. Освен това този тип бомби могат да бъдат с много малки размери и да се поберат в бойните глави на балистични ракети. Устройството е много по-мощно от плутониевите оръжия, тествани по-рано от Пхенян. 

Видео: Разликата между двете Кореи се вижда и от Космоса

Ако изявлението бъде потвърдено, изпитанието на водородна бомба ще означава огромен успех за военните амбиции на страната.

"Ако няма посегателство срещу суверенитета ни, няма да използваме атомно оръжие. Това изпитание на водородна бомба ни извежда на по-високо ниво на ядрена мощ", обяви севернокорейската информационна агенция.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание заради изявлението на Северна Корея, че е провела изпитание на водородна бомба. Точното време все още не е потвърдено, но среща почти със сигурност ще бъде днес, посочва източник от централата на организацията. Друг източник уточнява, че съвещанието ще бъде при закрити врата.

Проведеното от Северна Корея изпитание на водородна бомба е неприемливо и противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви японският премиер Шиндзо Абе.

Видео: Как се живее в Северна Корея​

"От Северна Корея идва огромна заплаха. Провеждането на ядрено изпитание е неприемливо", заяви Абе. По неговите думи, това е "сериозно предизвикателство към резолюциите на съвета за сигурност на ООН".

През последните години Северна Корея извърши три ядрени опита – през 2006 г., 2009 г. и 2013 г.

Източник: Си Ен Ен, АФП