Проверки на досиетата и лицензи за всички, които продават оръжия, са част от промените, които американският президент анонсира за справяне с престрелките

След като само за 2015 г. масовите стрелби в САЩ бяха общо 330 (по данни на сайта gunviolencearchive.org, регистриращ всички престрелки в Америка), вчера президентът Барак Обама обяви серия от мерки за ограничаване на насилието, причинено от огнестрелни оръжия.

Анонсираните мерки предвиждат много по-строг контрол върху това кой купува оръжия, както и задължителен лиценз за всеки, който продава оръжия. Така според промените, хора, които имат психични проблеми или са регистрирани за престъпления свързани с насилие, няма да имат право да си купят законно оръжие.

Допълнително с това Обама обяви, че ще бъдат отпуснати и 500 млн. долара за лечението на психично болни хора. Той изтъкна, че голяма част от нещастните случаи с оръжия са самоубийства и по-добро третиране на психичноболните може да даде решение на проблема. Промените са в рамките на неговите правомощия и нямат нужда от одобрение на Конгреса.

Обама анонсира новите действия за контрол на оръжиява в специално обръщение към нацията

"В САЩ трябва да развием чувство за неотложност щом стане въпрос за насилието с огнестрелно оръжие. Всяка година 30 хиляди американци загиват при нападение с огнестрелно оръжие", зави през сълзи американският президент.

Обама заяви, че вярва във Втората поправка на Конституцията на САЩ, засягаща "сигурността на една свободна държава е необходима добре регулирано опълчение; правото на хората да съхраняват и носят оръжие не трябва да бъдат нарушавани", но въпреки това се още има място за налагане на мерки за контрол върху оръжията без да се нарушават конституционните права.

По думите му новите мерки ще засилят безопасността по отношение притежанието на оръжие, конкретизирайки, че ще помогнат за справяне с инцидентното убиване на деца с оръжие.

Виж още: Вместо коментар: Американците и оръжията - шокиращата статистика

"Смарфоните не могат да действат, докато не използваш правилния пръст. Защо да не можем да направим същото нещо с нашите оръжия. Ако дете не може да отвори флакон с аспирин, трябва да сме сигурни, че не може да натисне спуска на пистолет", подчерта Обама.

"Това не е някакъв заговор да отнемем оръжията на хората. Минаваш през проверката и можеш да си купиш оръжие. Проблемът е, че някои търговци на оръжия действат според различни правила. Престъпник спокойно може да си купи оръжие през интернет, без каквато и да е проверка на досието", заяви Обама.

Той също така добави, че повечето републикански гласоподаватели и дори "Националната оръжейна асоциация” подкрепят разширяване на проверките, но Конгресът се е провалил в прокарването на реформи в тази област.

Според него ще отнеме време да влезе новата култура на притежание на оръжие в страната. 

"Няма да се случи веднага. Няма да се случи по време на този Конгрес. Няма да се случи по време на моето президентство. Но много неща няма да се случат веднага", продължи той, давайки за пример освобождаването на афроамериканците от робството.

Реакции

Представените промени рефлектираха веднага и върху кампанията за президентските избори в страната, които ще се проведат в края на годината. Кандидатите за номинацията на Демократическата партия одобриха действията на Обама. Хилари Клинтън обяви, че е горда от постъпката на нейния президент, но предупреди, че след встъпването на нов човек на поста, той може да ги премахне лесно.

Всички републикански кандидати се обявиха остро срещу мерките за контрол върху достъпа на оръжия и обявиха, че ако бъдат избрани, ще премахнат текстовете още в първия си ден на поста.

Виж още: Наказаха ли притежателя на оръжейния арсенал в Пазарджик?

"Добър човек с пистолет"

Основната теза на много консервативни защитници на свободата да притежаваш собствено оръжие е, че единственият начин да спреш лош човек с оръжие е да поставиш срещу него добър човек с оръжие. Тезата бе изпитана преди време от Джордан Клипър от "Дейли шоу с Тревър Ноа" и не бе потвърдена: 

Източник: Си Ен Ен, The Daily Show With Trevor Noah