След трагедията в Пловдив специалистите напомнят, че никой не е застрахован да попадне на такъв човек

Пазете се, мой скъпи генерале,
не се отдавайте на ревността -
това чудовище зеленооко
,
което прави смешни тез, които
му служат за храна! Блазе на всеки
рогат съпруг, комуто не е мила
жената, дето го е насадила -
той знае, но нехае! Но какви
проклети мигове брои тоз, който
обича и ужасно подозира,
съмнява се и от любов умира! -

обръща се коварният Яго към заглавния герой в"Отело" - трагедията, написана от Уилям Шекспир в началото на XVII в. (в българския превод на Валери Петров).

Подобни трагедии, уви, се разиграват на живо и до днес. Психолозите и психиатрите са категорични, че никой не е застрахован да попадне в живота си на патологичен ревнивец. Единственото спасение в такива случаи е бягството.

За последните две години в България убийства от ревност се извършват на всеки два месеца

- в Своге, а преди това в пловдивското село Мало Крушево, във Варна, във Враца, припомня Би Ти Ви. Последният случай е от началото на тази седмица със семейство Сапунджиеви от Пловдив, при който ревнивец застреля жена си, 5-годишната им дъщеричка и се самоуби.

Психолози обаче твърдят, че сравнително рядко се случва патологичният ревнивец да убие и детето си: "Това, че е убил и жена си, и детето си, значи, че е бил в много тежка патология. Първо, това е твоя кръв, второ, детето не е носител на проблема. Ревнивецът, човекът с комплекси има нужда да получава доказателства за лоялност и вярност. Той има т.нар.

"изискващо поведение",

което няма начин да бъде задоволено, ако отсрещната страна даде доказателства, се искат нови и нови. Няма как да се издържи на такова нещо", коментира криминалният психолог Тодор Тодоров.

За формирането на комплекса голямо значение има домашното възпитание. По нашите географски ширини има и други причини за това поведение: ориенталско отношение към жената - като към подчинения пол.

Убийствата от ревност се отличават с изключителна бруталност

Те не са спонтанни, а добре премислени. Затова законът предвижда поне 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор, без право на замяна.

Преди години, в т.нар. "социалистическо общество", също са извършвани убийства от ревност, но тогава официалната линия на поведевие е друга. През 1967 г. именит сексолог коментира в женско списание как трябва да реагира човек, когато е установил, че партньорът му си е позволил извънбрачна връзка:

"Ако нашият другар в брака просто се е увлякъл и ако това не е смутило искреността и дълбочината на неговите чувства към нас, ние би трябвало може би с разбиране да му подадем ръка. Защото да се греши е човешко. Истинската любов е несъвместима с надутата поза на накърнено честолюбие.

Ревността е анахронизъм

и несъмнено ще дойде времето, когато хората няма да могат да разбират нито мъките, нито поведението на Шекспировия мавър."

В конкретния случай от Пловдив убийството е можело да бъде предотвратено, ако близките са видели промяната в поведението, смята психиатърът Веселин Герев. "Може една-единствена искра да възпламени в него ярост, гняв, чувство за мъст. Практиката показва, че освен това могат да се отправят закани за саморазправа", обяснява специалистът пред Би Ти Ви.

Благой и Йорданка взели решение да се разделят преди три месеца, но съпругът често гостувал в апартамента заради дъщеря си. В живота на половинката му се появил нов мъж, с когото тя прекарала Нова година. Това отключило болезнената ревност на Благой, който се снабдил с незаконен пистолет.

Патологичната ревност, която изпитвал младият мъж към съпругата си, е била дълбоко пазена семейна тайна. Йорданка не е споменавала пред нито един от роднините си за болезнените чувства на мъжа си, твърди нейният брат.

Телата и на тримата са намерени в семейната спалня, всички с куршум в главата.

Източник: Би Ти Ви, "Жената днес", "Отело"