Севернокорейските власти публикуваха открито писмо, адресирано до държавното ръководство на Южна Корея. В него те призовават да се сложи край на взаимната вражда между двете държави.

Писмото е дело на Държавния комитет по отбраната на КНДР и е написано по специално указание на лидера Ким Чен Ун, пише manager.bg.

"За да се продължи дългия път към подобряване на отношенията между Севера и Юга, е много важно да се вземе смело решение и да се прекратят всички враждебни военни действия. Те са най-голямата преграда, заради която не спират недоверието и конфронтацията между двете страни", се казва в писмото.

В него севернокорейските власти отбелязват, че вече са спрели всички действия, които "биха могли да предизвикат раздразнение в Южна Корея" и че са готови да "създадат благоприятна атмосфера за многостранно сътрудничество и обмен". Те подчертаха, че включват в това и разрешаването на срещи между роднини, разделени от Корейската война през 1950-53 г. на двете територии. 

В същото време Пхенян продължава да настоява, че властите на Южна Корея трябва да се откажат от "провеждането на съвместни с външни сили (САЩ) агресивни маневри, насочени против Севера". За да се предотврати ядрена катастрофа, "са необходими усилията на цялата корейска нация", пише още в писмото. Пхенян отбеляза, че няма да възрази срещу рутинни учения на южнокорейската армия.

"Южна Корея не бива да има съмнения за искрения стремеж на КНДР за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров", пишат от Комитета. Това обаче нямало да стане, докато Южна Корея "не се откаже от демонстрациите на чуждестранни ядрени средства на своя територия".