Новата окупация на Софийския университет блокира учебните и административните дейности в Алма Матер. Работната седмица в Ректората започна с разправия между окупаторите и служителите на заключената входна врата към двора на висшето училище.

"По закон сме длъжни да информираме органите на реда, очакваме те да си свършат работата", каза в "Здравей, България" ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев. 

По думите му би следвало днес всичко да отидат на работа, тъй като не е обявяван нито неработен, нито неучебен ден. 

"Разговорите с окупаторите се изчерпаха. От техните водачи само един учи в Алма Матер. Какво да говорим с тях. Те изгониха охраната, не пожелаха да разговарят с зам. -ректора Милена Стефанова", каза ректорът.

По думите му това е удар по университета, тъй като той не работи нормално от октомври месец. "Днес трябва да внесем документи за проект, които е на стойност 5 млн. лева. До петък трябва да бъдат раздадени и заплатите, имаме различни плащания към държавни и частни фирми", каза проф. Илчев.

Окупацията продължава вече трети ден, а инициаторите й твърдят, че няма да я пректатят преди оставка на правителството. В нощта на неделя срещу понеделник в Ректората са останали и протестиращи от вечерното шествие, които подкрепят новата блокада, пише "Дневник".

В страницата си във "Фейсбук", "Окупацията", през нощта те съобщиха, че тя "вече не е само студентска, нито дори само младежка. Тя е гражданска, българска. Протестът вече е в Ректората. Това се наложи заради безпрецедентния и позорен опит на Ректора под външен натиск да плаши окупиращите студенти с прокурорска, тоест полицейска намеса. Затова ние заедно превръщаме Ректората в свободна зона, в малък Киев, в оръжие, вдигнато срещу оглушалото Народно събрание, в алтернативен център на изгубения национален суверенитет. Ние, окупиращите студенти и граждани, призоваваме цялата страна към общонационална стачка, неподчинение и ефективни блокади на властовите институции."