Легендарният баскетболист загина на 41 при катастрофа с частния си хеликоптер недалеч от Лос Анджелис заедно с 13-годишната си дъщеря и още седем души

Коби Брайънт, един от най-великите американски баскетболисти, загина на 41-годишна възраст при катастрофа на частния му хеликоптер недалеч от Лос Анджелис. Машината летяла при мъгливо време и паднала на около 50 км от мегаполиса, край градчето Калабасас, като избухнала в пламъци. Никой от деветимата на борда не е оцелял, потвърдиха местните власти.

Сред жертвите е и 13-годишната му дъщеря Джана, с която в неделната сутрин отивали на нейната баскетболна тренировка заедно с нейни съотборнички, още родители и треньорката им. Легендарният играч, останал две десетилетия в отбора на "Лос Анджелис лейкърс", сложи край на кариерата си в НБА през 2016 г. с пет шампионски титли от първенството. Освен това е двукратен олимпийски първенец с американския национален отбор от игрите в Пекин 2008 и Лондон 2012. 

Последният постинг на Коби в социалните мрежи беше поздравление към колегата му от "Лейкърс" Леброн Джеймс, който го измести от третото място по резултатност за всички времена, заемано досега от Брайънт с 33 643 точки.

С жена си Ванеса, с която бяха неразделни от 2000 г., имат още три дъщери: Наталия (17), 3-годишната Бианка и Капри, дошла на бял свят през юни м.г.

След шокиращата новина за кончината му стотици фенове се събраха, за да изразят скръбта си пред спортната зала "Стейпълс център" в Лос Анджелис, където часове по-късно бяха раздадени 62-рите награди "Грами". Като водеща на церемонията попзвездата Алиша Кийс предвождаше музикантите, които му отдадоха почит в неделната вечер. 

В продължение на 20 сезона Коби ни показваше какво е възможно, когато един забележителен талант се слее с абсолютната отдаденост към победата, изтъкват от Националната баскетболна асоциация (НБА).

Роден във Филаделфия на 23 август 1978 г., Брайънт се занимава с баскетбол още от училищната скамейка и през 1996 г. е обявен за най-добър играч в гимназиалните отбори. Вместо да отиде в колеж, влиза в драфта на НБА и е избран от "Шарлот хорнетс", които го изпращат в "Лейкърс" още същата година, заменяйки го с Владе Дивац...

"Безсмъртен", "вечен", "легенда" - така го наричат вестниците по цял свят, които му отдават последна почит по първите си страници. Припомнят и прозвището, което той сам си беше избрал - Черната мамба. Така - Mamba League, е наречена и баскетболната програма за деца, основана от него в партньорство с "Найки".

След оттеглянето си от баскетбола той спечели "Оскар" през 2018 г. за късометражната анимация Dear Basketball, по неговото собствено прощално писмо до любимия спорт.

"Трябва да се занимаваш с онова, което обичаш да правиш - обясни неотдавна той пред в. "Ю Ес Ей тудей". - Аз обичам да разказвам истории. Обичам да вдъхновявам децата или да им осигурявам средства, които да им бъдат полезни.