Изгарянето на излишните мазнини води до подобряване на цялостната физика на тялото, което е основна цел на всички атлети и фитнес ентусиасти.

Важно е в същото време да запазите и дори да увеличите мускулната си маса, което прави задачата ви още по-сложна за постигане. За да поддържате мускулите си докато изгаряте мазнини, отслабването трябва да се случва бавно и постепенно и да бъде съчетано с правилните тренировки.

8 съвета за намаляване на мазнините и растеж на мускулната маса

1.    Увеличете приема на протеини и полезни мазнини
Включете в хранителния си режим достатъчно белтъчини и ги приемайте редовно през целия ден. Може да си ги набавите от червено и бяло месо, яйца, извара, кисело мляко, риба, ядки и семена, протеин на прах. Полезните мазнини са ключови за изграждането на здраво и силно тяло, както и на добър хормонален баланс. Намират се в зехтин, кокосово масло, авокадо, риба и морски дарове, ленено семе, ядки.

2.    Намалете приема на въглехидрати
Ако целите загуба на излишните телесни мазнини, определено трябва да внимавате с въглехидратите, които консумирате. Приемайте повече от тях два часа преди тренировка и веднага след нея, за да осигурите на тялото си необходимата енергия. В дните без тренировки опитайте да сведете въглехидратите до минимум. Избягвайте захарни и тестени изделия, а наблегнете на плодове, зеленчуци, овесени ядки, пълнозърнест ориз.

3.    Включете подходящи хранителни добавки
Здравословното хранене и оптималният калориен прием са много важни при загуба на мазнини и качване на мускулна маса, но включването на хранителни добавки е от ключово значение за постигането на успех. Екипът на anabol.bg предлага да изберете продукти от фармацевтичен клас, за да увеличите ефективно мускулната си маса.

4.    Умерен калориен дефицит
Колкото по-голям е калорийния дефицит, толкова по-бързо ще отслабвате. Това обаче ще доведе и до по-голяма загуба на мускулна маса. Затова намалете калориите умерено с около 400-500 дневно. Това ще доведе до свалянето на 500 гр. на седмица, което е съвсем разумно темпо, за да запазите мускулите си. Няма да чувствате силен глад и загуба на енергия, което ще ви държи мотивирани и ще ви помогне да не се откажете много скоро след започване на режима.

5.    Не намалявайте килограмите на тежестите
Покажете на тялото си, че мускулите са му нужни и ги дръжте в кондиция. За целта запазете килограмите на тежестите, такива каквито са били преди да започнете изгарянето на мазнини. Много трениращи решават да намалят тежестите за сметка на повече повторения, но това ще доведе до загуба на мускулна маса и сила, тъй като тялото се сблъсква с по-малко натоварване.

6.    Внимавайте с кардио тренировките
Съществува всеобщо мнение, че човек, който цели отслабване трябва да заложи на кардио тренировките. Разбира се, те увеличават изгарянето на калории и водят до сваляне на килограми, но когато целта е изчистване на мазнини и увеличаване на мускулната маса, трябва да правите умерено кардио.

7.    Високо интензивни интервални тренировки
Силовите упражнения несъмнено са най-добрата техника за покачване на мускулна маса, но високо интензивните интервални тренировки също са отлично решение при изчистване на мазнини и запазване на мускулите. Това са интензивни упражнения, редувани с периоди на възстановяване с нисък интензитет. Този тип тренировка продължава 10-30 минути, но изследвания са показали, че при нея се изгарят с 30% повече калории отколкото при другите упражнения. Спринтовете са чудесен пример за това.

8.    Качествено възстановяване
За да предотвратите загубата на мускулна маса е много важно да се възстановявате оптимално след тренировка. Първата стъпка е да възстановите водния баланс в организма. Това означава да изпийте два пъти повече течности от загубените по време на тренировка. Може да използвате електролитна напитка, която ще възстанови и витамините и минералите в организма. Най-важният момент от възстановяването е почивката. Това са дните без тренировки и сънят. Те дават на тялото ви възможност да възстанови повредените мускулни влакна и да се зареди с енергия за ново натоварване.