Хакерските атаки по време на кампанията за президентските избори в САЩ станаха причина администрацията на Барак Обама да изгони руски дипломати и да наложи редица санкции на Кремъл

В края на втория си мандат Барак Обама и неговата администрация продължават острата политика срещу Русия. САЩ гонят 35 руски дипломати и налагат санкции на Русия заради хакерските атаки, извършени от Москва по време на президентските избори. Освен това администрацията на Обама затваря две съоръжения, използвани от руското разузнаване в Мериленд и Ню Йорк, предава Ен Би Си.

Допълнително с това САЩ налага санкции на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), както и Федералната служба за сигурност (ФСБ). Засегнати са и високопоставени офицери от ГРУ. В списъка със санкции попадат и три компании, за които се смята, че са подпомогнати ГРУ при кибератаките.  

Виж още: Руски хакери печелят по 5 млн. долара на ден от измами

"Тези действия следват нееднократни лични и публични предупреждения, които сме отправяли към руското правителство и са необходим и подходящ отговор към опитите да се навреди на интересите на САЩ в нарушение на установените международни норми", заяви американският президент. 

Държавният департамент обяви 35 дипломати от посолството на Русия във Вашингтон и консулството в Сан Франциско за "персона нон грата". Те и семействата им имат 72 часа да напуснат страната.

"Департаментът за вътрешна сигурност и Федералното разузнавателно управление ще разпространят класифицирана техническа информация за кибер активността на цивилни руснаци и разузнавателни служби, за да могат службите за защита на мрежите в САЩ и чужбина да идентифицират, засекат и прекъснат кампанията на Русия за злонамерени кибердейности", се казва в изявление на Белия дом.

Виж още: Руски хакери разбиха системата за сигурност на Белия дом

Според информация на американското разузнаване Русия се е намесила в хода на президентските избори в САЩ, за да осигури предимство на републиканеца Доналд Тръмп. Твърди се, че Владимир Путин лично е давал нарежданията как да се борави с информацията от Демократическата партия, добита от хакери, за да се увеличат шансовете на Тръмп. Русия многократно е отхвърляла обвиненията.  

На свой ред руските власти наредиха да се затвори англо-американското училище в Москва, което е първата ответна реакция на изгонването на 35 руски дипломати от Вашингтон. В училището са се обучавали децата на дипломати от САЩ, Великобритания и Канада. На дипломатите е забранено и да посещават почивния дом в курорта Сребърен бор. 

Разбирате, че ще има ответни мерки, ще бъде очистено и американското посолство в Москва, и консулството, коментира заместник-председателят на Комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Владимир Джабаров, цитиран от ТАСС.

Новите санкции показват пълната дезориентация на заминаващата си администрация и ще усложнят опитите за възстановяване на отношенията между САЩ и Русия, коментира представителят на руското министерство на външните работи по въпросите на човешките права Константин Долгов, цитиран от РТ.

Подобни едностранни стъпки имат единствената цел да увредят отношенията и да усложнят възстановяването им в бъдеще, смята той.

Източник: Ен Би Си, ТАСС, OFFnews