С помощта на зловредния софтуер кибер престъпниците управляват около 250 хил. фалшиви сайта

С помощта на зловреден софтуер руски хакери създават копия на известни сайтове и хиляди фалшиви потребители, благодарение на което мамят рекламодателите с между 3 и 5 млн. долара на ден. Това съобщават американските медии, позовавайки се на специализираната в онлайн решения за откриване на измами компания White Ops, пише "Уолстрийт джърнъл".

С помощта на зловредния софтуер кибер престъпниците управляват около 250 хил. фалшиви сайта. Според експертите установената схема за измами се нарича Methbot. Аналози на популярни сайтове с висока стойност на рекламите са направени на "Фокс нюз", Си Би Ес Спортс, "Ню Йорк Таймс", "Уолстрийт джърнъл", "Фейсбук" и "Яху".

„Никога не сме виждали нещо подобно. Methbot променя мошеничеството в областта на рекламите до съвършено ново ниво по сложност и мащаб”, заяви основателят и ръководител на White Ops Майкъл Тифани.

Виж още: България е четвърта в света по хакерски нападения

Специалистите са установили, че от септември тази година до момента Methbot е използвал стотици сървъри в САЩ и Холандия за създаването на фалшив трафик, който изпраща към страници с видео реклами от големите рекламодатели, най-вече американски.

Програмата Methbot е предназначена единствено да реализира печалба и тези хакери не са включени в кибер атаките срещу САЩ по време на президентската предизборна кампания.

Докладът на White Ops не съдържа имената на престъпниците, нито доказателства за връзките им с Русия, но,както стана модерно на Запад всички първоначално обвиняват руските хакери. В отговор на по-ранните обвиненията за руско участие в кибер атаките в САЩ прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Вашингтон трябва да спре да говори за предполагаеми действия на "руски хакери" или да покаже доказателства. 

Виж още: Хакери използват фейсбук профила ви, за да източват пари

"В противен случай това вече изглежда много неприлично", коментира още той.

Източник: "Уолстрийт джърнъл"