Българските хакери са отговорни за 7% от кибератаките в световен мащаб

Интернет предоставя безкрайни възможности за бизнес. Освен тях обаче предоставя и огромни нови полета за извършване на престъпна дейност. Киберпрестъпността е едно сравнително ново понятие и все още се търсят начини за справянето с нея. Въпросът обаче е, че извършителите тук са изключително креативни.

А едни от най-креативните в това отношение са българските хакери. Страната ни попадна в необичайна класация, подреждаща страните с най-умели киберпрестъпници.

Според данни на американската компания Verison, българските хакери стоят зад 7% от кибератаките в целия свят, като това ни нарежда на 4-о място. Любопитното е, че така ние изпреварваме големи страни като Русия и Бразилия, пише "Дарик".

Без изненада на първо място в тази не особено престижна класация се нарежда Китай с над 30% хакерска активност. На второ място са румънските хакери с около 28%, които изненадващо изпреварват САЩ - 18%.

Виж още: 5 полезни съвета за защита на личните ни данни в компютъра

Друга интересна подробност е, че китайските хакери използват своите умения предимно за шпионаж и кражба на идеи от западни корпорации, докато румънците и българите го правят за лични финансови облаги.

Попадането ни в тази класация до голяма степен се дължи и на факта, че сме на едно от челните места в света по скорост на интернета. 

Според информацията на Verison средната скорост, която потребителите у нас използват е малко над 6 Мbps, което е доста над средните 2,9 Мbps в световен мащаб.

Виж още: 40% от компютрите в страната са заразени със зловреден софтуер

Източник: "Дарик"