Само за 2014 г. са получени над 4000 сигнала за засегнати български IP адреси

Според изследване на българската компания за компютърно обслужване XYZ, 40% от компютрите у нас са заразени с някакъв вид зловреден софтуер.

Сигнали за онлайн атаки

За последната година са получени близо 300 сигнала за атаки в и от българското интернет пространство. Само за 2014-а от чужбина към Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност има сигнали за над 4000 засегнати български IP адреса.

Най-големият дял на оплакванията, около 40%, са за компютри-зомбита, т.е. които не знаят, че са в схема, но при команда атакуват сървъра на определена жертва и той блокира. Положителното в случая е, че има само три сигнала за директна измама с български IP адреси.

По света

Заразени с някакъв вид вируси са общо 32% от компютрите по целия свят, като най-голям процент заразени устройства има в Китай и Южна Корея - над 50%. През 2014-та най-много сигнали за нарушения идват от Малайзия, Бразилия, Хонг Конг, Сингапур, Турция, Русия и Англия.

"През миналата година в световен мащаб са създадени 27 милиона различни видове зловреден софтуер. Всеки ден се появяват нови 74 хил. вируса", цитира статистиката Димитър Чобанов от XYZ.

Виж още: Хакери атакуват банковите ни сметки чрез онлайн банкиране

Вирусите носят загуби за 4,55 милиарда долара на американската икономика годишно.

Над 95% от всички инциденти по сигурността включва човешка грешка. Човешка грешка е причината и за 32% от всички загуби на данни.

Източник: Нова телевизия, OFFnews