Въпреки интензивната употреба на мобилни устройства, компютрите имат своето място в живота ни днес и не е тайна, че те все още се използват масово не само за съхраняване на данни, но и за лична и служебна употреба

Въпросът е, че с увеличаването на използването на компютрите има нарастваща загриженост за проблемите на сигурността на личния живот на хората. Очевидно информацията, която се съдържа на хард дисковете ни е от изключително значение и опазването на неприкосновеността й е от ключово значение. 

Затова анализаторите от Mashable.com, цитирани от Digital.bg ни напомнят колко важна е защитата на личните ни данни които съхраняваме на компютъра си. 

Виж още: Какви схеми ползват хакерите, за да крадат пари и информация

Вижте тези 5 съвета как да защитим личните си данни на компютъра и ще се уверите, че те са важни и полезни за вас.

1. Никога не отваряйте линк или сайт, които са ви непознати

В повечето случаи, странните връзки и сайтове могат да са носители на злонамерени вируси и след като се отвори някой от тях, вирусът може да зарази вашия компютър без вашето знание и съгласие. По този начин вашата компютърна система и личната ви информация на нея ще бъде застрашени.

2. Изключете системата когато не я използвате

Винаги е възможно компютърът ви да бъде под мониторинг от хакери, когато не се използва. Затова е добре да помислите дали си струва той да е постоянно включен когато не работите на него.

Виж още: Каква информация не трябва да споделяме във "Фейсбук"?

3. Сканирайте периодично за вируси

Тъй като постоянно има нови вируси, които може да заразят компютъра ви без ваше знание, задължително е постоянно да актуализирате своята антивирусна програма и да извършвате регулярно сканиране за вируси на "Уиндоус".

4. Сменяйте редовно паролата си

Има потребители, които използват редовно компютъра си за достъп до различни профили. Това обаче е риск, тъй като хакерите биха могли да проследяват ударите по клавиатурата и да разгадават паролите. Така че, редовната смяна на паролите е една от най-ефективните защити срещу кибер престъпници.

Виж още: Как да изтрием лична информация от интернет

5. Никога не въвеждайте личните си данни в непознат уеб сайт

Помнете, че въвеждането на поверителна информация (банкови сметки или пароли) във формуляри на непознати сайтове или онлайн магазини крие огромен риск данните ви да попаднат в ръцете на хакери.

Виж още: Как да прикрием следите си в Мрежата