Нова схема за кражби онлайн разбива профили в социалните мрежи, за да краде пари от близките ви приятели

Измамниците вече използват и "Фейсбук" за източване на банкови сметки. Хакери разбиват фейсбук профила ви и от ваше име започват да пишат на близките ви познати, искайки им пари или информация, съобщава Нова телевизия. 

Набелязва се жертва, след което профилът ѝ в социалната мрежа е хакнат. След това измамниците влизат в контакт с близките ѝ, искайки им информация за дебитни карти. 

Такъв е случаят и на Татяна Стоянова, разказан от телевизията. Тя получава съобщение от профила на приятелка, която я моли за информация за дебитна карта с цел пазаруване онлайн. Жертвата снима картата, след което започнали няколко опита за теглене на пари от картата. 

Заради многото опити за теглене на различни суми от банката блокирали картата и измамниците не успели да откраднат нищо.

Според Сектора за борба с компютърни престъпления в ГДБОП подобни случаи не са рядкост.

Виж още: България е четвърта в света по хакерски нападени

"Те могат да използват данните, които са откраднали от кредитната карта, за да заплатят определена стока или услуга, като впоследствие тази стока или услуга бива ползвана или се продава. Ако това е стока - скъпоструваща техника или да кажем самолетни билети, които впоследствие се препродават - може да бъде върната с молба да бъдат преведени парите по друга банкова сметка", обясни Явор Колев от отдел "Борба с компютърните престъпления" в ГДБОП.

Подобни опити за кражба са сравнително леките случаи. В другите действат организирани престъпни групи на територията на цял свят.

Виж още: 400 долара, за да хакнат банковата ви сметка

"Това е бизнес в Нигерия. От територията на няколко държави се случват различни действия. Да кажем, един извършител се занимава с кражбата на профили, от други айпи адреси се води кореспонденция и се зарибяват хора от контактната листа, впоследствие парите чрез фирми за бързи преводи се превеждат в друга държава", обяснява още Колев.

За подобни действия има и осъдени българи. За да не попаднем в същия капан, докато сърфираме, трябва да си отваряме очите на четири.

Източник: Нова телевизия